Forskerne bak nyheten er ikke i tvil om at de har gjort en fantastisk oppdagelse.
“Dette er trolig verdens eldste kart over et territorium. Det finnes andre kart som er risset inn i stein, men stort sett er de bare fortolkninger av hvordan et område så ut. Dette er det første kartet som viser et område i en bestemt skala”, sier dr. Clément Nicolas fra Bournemout University i England.
Sammen med kolleger fra Frankrikes nasjonale arkeologiske institutt Inrap har Nicolas undersøkt den såkalte Saint-Bélec-steintavlen som ble funnet i Bretagne i 1900. Den 2,2 m lange og 1,5 m brede steinen ble hentet opp av en grav fra bronsealderen der den dannet endeveggen.
Kartet viser kjent elvedal
Steintavlen har ligget på et lager i årtier uten at noen visste hva inskripsjonene betydde – og med tiden glemte alle det tonntunge funnet. Saint-Bélec-steintavlen ble ikke gjenoppdaget før i 2014, og tre år senere gikk dr. Nicolas og hans gruppe i gang med sine undersøkelser.
De kan nå fastslå at steintavlen ikke bare var pynt, men Europas eldste landkart i 3D: Elver og gravhauger var omhyggelig risset inn i skifersteinen.
Forskerne benyttet avanserte dataprogrammer for å finne ut hvilken del av Frankrike kartet viste. De avslørte at kartet var 80 pst. identisk med en 30 km lang strekning av elven Odet i Bretagne.