Denis Gliksman, Inrap

Europas eldste landkart er funnet

I 120 år samlet en gammel steintavle støv under et fransk museum før en forskergruppe snublet over den 3900 år gamle verdenssensasjonen.

Forskerne bak nyheten er ikke i tvil om at de har gjort en fantastisk oppdagelse.

“Dette er trolig verdens eldste kart over et territorium. Det finnes andre kart som er risset inn i stein, men stort sett er de bare fortolkninger av hvordan et område så ut. Dette er det første kartet som viser et område i en bestemt skala”, sier dr. Clément Nicolas fra Bournemout University i England.

Sammen med kolleger fra Frankrikes nasjonale arkeologiske institutt Inrap har Nicolas undersøkt den såkalte Saint-Bélec-steintavlen som ble funnet i Bretagne i 1900. Den 2,2 m lange og 1,5 m brede steinen ble hentet opp av en grav fra bronsealderen der den dannet endeveggen.

Forskerne sammenlignet steintavlen (t.v.) med moderne topografiske kart (t.h.) og gjenkjente et trekantet område.
Den øverste streken svarer til høyderyggen på fjellkjeden Montagnes Noires mens den nedre streken følger elven Odet.

© V. Lacombe/P. Stephan/C. Nicolas

Kartet viser kjent elvedal

Steintavlen har ligget på et lager i årtier uten at noen visste hva inskripsjonene betydde – og med tiden glemte alle det tonntunge funnet. Saint-Bélec-steintavlen ble ikke gjenoppdaget før i 2014, og tre år senere gikk dr. Nicolas og hans gruppe i gang med sine undersøkelser.

De kan nå fastslå at steintavlen ikke bare var pynt, men Europas eldste landkart i 3D: Elver og gravhauger var omhyggelig risset inn i skifersteinen.

Forskerne benyttet avanserte dataprogrammer for å finne ut hvilken del av Frankrike kartet viste. De avslørte at kartet var 80 pst. identisk med en 30 km lang strekning av elven Odet i Bretagne.