Blas Ramos Rodríguez & MUTERMUR Project
Stenalder sandaler Spanien

Europas eldste sko funnet i flaggermushule

Et par 6200 år gamle sandaler er funnet i en spansk flaggermushule og avslører at steinalderens europeere var dyktigere håndverkere enn hittil antatt. Sandalene er ikke engang langt fra moderne skodesign.

Europas eldste sko ble gjemt i en hule fylt med flaggermusekskrementer.

Det er konklusjonen etter at et internasjonalt forskerteam har datert et par sandaler funnet i en spansk hule til ca. 4200 f.Kr.

Sandalene ble opprinnelig funnet på 1800-tallet, men først nå har forskerne brukt karbon 14-datering til å fastslå skoenes nøyaktige alder.

Med en alder på 6200 år er de nylig daterte sandalene de eldste skoene som noensinne er funnet i Europa.

Alderen til tross er sandalene overraskende godt bevart, skriver forskerne i sin studie.

De er vevd av slitesterkt, søreuropeisk espartogress og minner om de spanske espadrilleskoene som fortsatt lages av samme gresstype.

Ifølge Francisco Martinez Sevilla fra det spanske Universidad de Alcalá, som har deltatt i studien, er funnet banebrytende fordi det viser at steinalder-europeerne var dyktigere håndverkere enn tidligere antatt.

"Kvaliteten og den teknologiske kompleksiteten" får forskerne til å "sette spørsmålstegn ved de forenklede antagelsene vi har om menneskelige samfunn før jordbruket kom", sier Martinez Sevilla.

Jakt på gjødsel førte til historisk oppdagelse

Sandalene ble funnet i en hule som en bonde oppdaget i 1831 da han var på jakt etter flaggermusmøkk som gjødsel.

Noen tiår senere ble det funnet verdifulle mineraler i hulen, og mens gruvearbeiderne gravde, oppdaget de et stort gravkammer som inneholdt levningene av rundt 70 mennesker og bl.a. kurver og restene av en hammer av tre.

Kurve Spanien

Denne tegningen viser hvordan arkeologene antok at stammefolkene brukte de flettede kurvene for 9500 år siden.

© Moisés Belilty Molinos

Kurvene er også flettet av espartogress, og en av dem er blitt karbon-14-datert sammen med skoene.

Forskerne anslår at kurven er rundt 9500 år gammel, noe som gjør den til en av de eldste fiberbaserte gjenstandene som noensinne er funnet i Europa.