Fem mysterier som holder arkeologene våkne om natten

Ligger Atlantis et sted på havets bunn? Og gjemte nazistene enorme mengder gull i et gammelt tog? Vi gir deg en oversikt over de mest myteomspunne levningene fra fortiden som arkeologer verden over ikke har gitt opp håpet om å finne.

Den hellige gral er for mange det ultimate drømmefunnet.

© Shutterstock

1) Den hellige gral

Helt siden den franske poeten Chrétien de Troyes på 1100-tallet skrev en såkalt romanse om den hellige gral, har det spesielle begeret hatt mytisk status i store deler av verden.

Fortellingene om gralen varierer, men felles for alle er at gralen knytter seg til fortellingen om Jesu' korsfestelse – på tross av at gralen ikke er nevnt i Bibelen.

Ifølge myten var gralen enten begeret som Jesus drakk av under den siste nattverden, eller et beger som samlet opp blodet hans under henrettelsen.

Gralen tilskrives ofte magiske egenskaper og en helt uvurderlig verdi, og derfor har det i århundrer vært det ultimate drømmefunnet for alle med en skattejeger i magen.

Dessverre tyder mye på at den hellige gral utelukkende er en myte.

2) Det hvite skipet

Det hvite skipet – også kjent som 1100-tallets Titanic – var et prestisjeskip uten like da det sank i år 1120 i farvannet mellom England og Frankrike.

Om bord på skipet var det rundt 300 personer – deriblant en lang rekke adelssønner og den engelske prinsen og tronarvingen Ailliam Adelin, som var sønn av den engelske kong Henrik 1.

På seilasen gjennom Den engelske kanal gikk skipet sannsynligvis på grunn, og ettersom besetningsmedlemmene var godt beruset, utbrøt det panikk blant dem.

Bare ganske få personer fikk reddet seg i land, og snart ble England kastet ut i en årelang borgerkrig som følge av sin druknede tronarving.

Forliset har siden skrevet seg inn i historien som et av de mest spektakulære forlisene, og det har oppstått et hav av konspirasjonsteorier om hva som egentlig skjedde.

Det eneste som er sikkert er at vraket aldri ble funnet. Men kanskje er det stadig mulig å finne rester på havets bunn?

Les mer om skipskatastrofer her

3) Nazi-gull

Helt siden andre verdenskrig sluttet har historikere og skattejegere forsøkt å snuse opp noen av verdiene som nazistene desperat gjemte av veien da krigen gikk mot slutten.

Med jevne mellomrom dukker det stadig opp verdier, som for eksempel stjålen kunst, og mange skattejegere leter derfor fortsatt etter den store gevinsten.

Den siste store nazi-skattejakten fant sted i 2016.

Da hevdet to polske skattejegere at de hadde sporet opp et myteomspunnet tysk tog som tyske nazitopper etter sigende skulle ha fylt til randen med gull, edelstein og malerier i siste del av krigen - og senere parkert i en underjordisk tunnel.

Turister, arkeologer, polske myndigheter og pressefolk fra alle deler av verden valfartet til den polske byen Wałbrzych for å få et glimt av toget da det endelig skulle avdekkes.

Men som kjent fant skattejegerne aldri toget, og i dag hersker det tvil om hvorvidt det i virkeligheten bare er en myte.

4) Eldorado

Blant de spanske erobrerne som på 1500-tallet kom til Sør-Amerika oppsto myten om Eldorado – et land med uante mengder gull og edelstein.

Én av mytens opphavsmenn er trolig spanjolen Sebastián de Benalcázar. Han dro på begynnelsen av 1500-tallet rundt i våre dages Columbia, og her har lokale trolig fortalt ham om Eldorado.

Den gangen var Eldorado bare ikke et rikt eventyrland, men derimot navnet på en tidligere lokal konge som hvert år ble pudret med gullstøv og seilt ut på en innsjø der han dyppet seg i vannet og ofret rike gaver til innsjøen. Opprinnelig betyr Eldorado derfor også "den forgylte".

Skikken har senere vist seg å være sann. Den tilhørte Muisca-folket, og innsjøen var Laguna de Guatavita i Columbia. Men på 1500-tallet var den forlengst en saga blott.

Ikke desto mindre ble historien kjerne i flere århundrers jakt på gull, og med tiden kom Eldorado til å betegne et sted med uendelige rikdommer.

Sebastián de Benalcázar dro selv på gulljakt ved Guatavita-sjøen, og i hans fotspor fulgte den ene eventyreren etter den andre på ekspedisjoner, som ofte ble dyre i menneskeliv – både ekspedisjonsdeltakernes og de indianerne som var så uheldige å bo i nærheten.

Underveis ble innsjøen tømt flere ganger, blant annet på oppfordring av den tyske naturforskeren Alexander von Humboldt. Det ble imidlertid aldri funnet noe annet enn en smaragd, et par begere og noen få andre gjenstander. I dag betraktes sagnlandet Eldorado som en utopi.

5) Atlantis

Ifølge den greske filosofen Platon var Atlantis en mektig og storslått øystat frem til den sank i havet lang tid før Platon selv ble født.

Selv om de fleste oppfatter Platons 2500 år gamle beskrivelser som fiksjon, oppsto det på 1600-tallet en tro på at det faktisk hadde eksistert en slik by eller øy.

Og helt siden har mennesker lett etter den og forsøkt å lokalisere den.

Atlantis er forsøkt lokalisert flere ganger, og på 1700-tallet forsøkte en svensk vitenskapsmann for eksempel å bevise at Atlantis – kulturens vugge – var identisk med Sverige.

Ett av mange forsøk på å illustrere oldtidsbyen Atlantis på havets bunn.

© Shutterstock