Forbannet isprinsesse skaper frykt i Russland

Etterlot en sibirsk mumie en direkte adgang til underverdenen da hun ble funnet i 1993 og fjernet fra graven? Det mener folk i den russiske Altai-provinsen. Nå kjemper de for å få mumien begravd igjen.

Sibirsk isprinsesse

Forskerne vil blant annet stille ut den sibirske isprinsessen fordi hun har verdens best bevarte tatoveringer etter å ha tilbrakt 2500 år i permafrost.

© Wikipedia

Beslutningen om å stille ut en 2500 år gammel sibirsk mumie har skapt splid i det sørlige Russland. De lokale mener nemlig at mumien er forbannet, og bare en ny begravelse kan redde lokalsamfunnet fra fremtidige naturkatastrofer.

Mumien, som kalles den sibirske isprinsessen, skal pakkes i pels og stilles ut i en spesialdesignet sarkofag av tre og glass. Men det vil ikke hjelpe, mener de lokale.

De døde må ikke forstyrres

Lokale grupper har i flere år kjempet for å få isprinsessen begravet igjen fordi de mener hun er forbannet.

"De døde må ikke forstyrres - og de må i alle fall ikke stilles til offentlig skue slik at hele verden kan se dem," sier talsmann Akai Khan, "Hun er naken og forsvarsløs - hun fryser av uutholdelig skam."

De lokale krever at mumien blir begravet på ny for å stenge hullet til underverdenen og dermed sette en stopper for jordskjelvene, oversvømmelsene og det kraftige haglet som de mener hele Altai har vært rammet av helt siden isprinsessen ble fjernet fra graven.

Høy på cannabis

Da den sibirske isprinsessen ble funnet i sin dypfryste grav i 1993, var hun omgitt av seks hester og et lager av cannabis som forskerne mener hun aktivt sniffet mens hun var i live.

Cannabisen satte henne i en mental tilstand som ga henne en helt spesiell status i samfunnet hun levde i, noe hennes imponerende tatoveringer og fornemme begravelse symboliserer.