Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sibirsk isprinsesse

Forskerne vil blant annet stille ut den sibirske isprinsessen fordi hun har verdens best bevarte tatoveringer etter å ha tilbrakt 2500 år i permafrost.

© Wikipedia
Kultur - Arkeologi

Forbannet isprinsesse skaper frykt i Russland

Etterlot en sibirsk mumie en direkte adgang til underverdenen da hun ble funnet i 1993 og fjernet fra graven? Det mener folk i den russiske Altai-provinsen. Nå kjemper de for å få mumien begravd igjen.

Beslutningen om å stille ut en 2500 år gammel sibirsk mumie har skapt splid i det sørlige Russland. De lokale mener nemlig at mumien er forbannet, og bare en ny begravelse kan redde lokalsamfunnet fra fremtidige naturkatastrofer.

Mumien, som kalles den sibirske isprinsessen, skal pakkes i pels og stilles ut i en spesialdesignet sarkofag av tre og glass. Men det vil ikke hjelpe, mener de lokale.

De døde må ikke forstyrres

Lokale grupper har i flere år kjempet for å få isprinsessen begravet igjen fordi de mener hun er forbannet.

"De døde må ikke forstyrres - og de må i alle fall ikke stilles til offentlig skue slik at hele verden kan se dem," sier talsmann Akai Khan, "Hun er naken og forsvarsløs - hun fryser av uutholdelig skam."

De lokale krever at mumien blir begravet på ny for å stenge hullet til underverdenen og dermed sette en stopper for jordskjelvene, oversvømmelsene og det kraftige haglet som de mener hele Altai har vært rammet av helt siden isprinsessen ble fjernet fra graven.

Høy på cannabis

Da den sibirske isprinsessen ble funnet i sin dypfryste grav i 1993, var hun omgitt av seks hester og et lager av cannabis som forskerne mener hun aktivt sniffet mens hun var i live.

Cannabisen satte henne i en mental tilstand som ga henne en helt spesiell status i samfunnet hun levde i, noe hennes imponerende tatoveringer og fornemme begravelse symboliserer.

Les også:

Dadelpalme oldtid
Arkeologi

Daddelfrø fra Jesu tid vekket til live

2 minutter
Arkeologi

Forskere gjør uhyggelig funn i Russland

3 minutter
Arkeologi

Egyptisk mumie hadde moderne tatoveringer

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul