Forbløffende tekstfunn fra antikken

Tretten vers fra det verdensberømte, antikke heltediktet Odysseen har dukket opp på den greske halvøya Peloponnes.

I Odysseens 14. sang oppsøker Odyssevs – forkledd som tigger – sin gamle slave.

© Imageselect

I den gammelgreske byen Olympia har arkeologer gjort et funn av de hittil eldste tekstbitene i Hellas som kan knyttes til den verdensberømte dikteren Homer.

Det skriver det greske kulturdepartementet i en pressemelding og flere internasjonale medier, blant dem BBC.

Arkeologer har de siste tre årene arbeidet med å grave ut oldtidsbyen, som ligger på den greske halvøya Peloponnes. Tekstbitene som er funnet er skrevet på en leirtavle som ennå ikke er endelig datert, men som sannsynligvis stammer fra 200-tallet e.Kr.

Teksten er Odysseens 14. sang

Teksten utgjør 13 vers fra det verdensberømte heltediktet Odysseens 14. sang. Her oppsøker diktets hovedperson, Odyssevs, som har blitt forvandlet til en tigger av gudinnen Atene, sin mangeårige trofaste slave og griserøkter Eumaeus.

Han kjenner ikke igjen Odyssevs, men inviterer ham likevel inn og ender med å erklære ham sin troskap.

Vestlige versjoner stammer fra middelalderen

Leirtavlen som er funnet er enestående fordi de fleste vestlige versjoner av Homers tekster – for eksempel Odysseen og Iliaden – stammer fra kopier som ble nedskrevet i middelalderen på bakgrunn av oldtidstekster som for lengst har gått tapt.

Odysseen dateres normalt til 700-tallet f.Kr. og har siden 1500-tallet vært en klassiker i europeisk litteratur. I Egypt er det funnet tekster som også tilskrives Homer og som er ca. 1800 år gamle.