Forhistoriens barn fikk melk i tåteflaske

En ny undersøkelse viser at forhistoriens spedbarn hadde “tåteflasker” av leire og at de ble matet med melk fra dyr.

Sutteflaske

Noen av de forhistoriske “tåteflaskene” er formet som små fabeldyr som spedbarna også kunne leke med.

© Enver-Hirsch©Wien Museum

Forskere har for første gang funnet beviser for at barn for flere tusen år siden ble matet med melk fra dyr i forhistoriens svar på en tåteflaske.

I mange deler av Europa har forskerne funnet små leirkopper som er utstyrt med en liten "stuss" til å drikke av. I noen tilfeller er koppene, som bl.a. er funnet i barnegraver, formet som fabeldyr.

Selv om mye tyder på at koppene ble laget spesielt til barn, har arkeologene aldri hatt håndfaste beviser.

De forhistoriske “tåteflaskene” har en liten stuss som barnet kunne drikke melken fra.

© Helena Seidl da Fonseca

Fant rester av melk fra dyr

Nå har en internasjonal forskergruppe imidlertid analysert innsiden av tre kopper som er funnet i en rekke barnegraver i Bayern­ i Tyskland. Her fant de mikroskopiske rester av melk fra kyr, geiter og sau.

“Jeg tror ganske sikkert at vi nå har det første direkte­ beviset på hva slags mat spedbarn fikk eller ble vent av med i forhistorisk tid”, forklarer Julie Dunne, forsker i biomolekylær arkeologi på University of Bristol i England, til nyhetsbyrået Reuters.

Enestående innblikk i spedbarnsernæring

De tre undersøkte “tåteflaskene” stammer fra mellom 1200 f.Kr. og 450 f.Kr., men arkeologer har tidligere funnet lignende kopper som er opp mot 7000 år gamle.

Ifølge forskerne gir den nye oppdagelsen et enestående innblikk i hvordan forhistoriske familier forsøkte å klare utfordringene med ernæring til småbarn.

De håper nå å kunne undersøke noen av de mange andre lignende, forhistoriske koppene.