BLfD/Zenger

Fornem middelalderkvinne fikk med seg klappstol i graven

Funnet forbløffer forskerne, for på 600-tallet fikk ikke hvem som helst med seg festivalstolen sin i evigheten.

Når arkeologer finner kvinnegraver fra 600-tallet, inneholder de oftest huslige gjenstander som kammer, krukker og smykker. Men en grav i det sørlige Tyskland inneholdt litt av en overraskelse: Sammen med de jordiske restene av en kvinne i 40- eller 50-årene lå en klappstol i metall.

På 600-tallet hadde store deler av Europa konvertert til kristendommen, men tradisjonen med å gi de avdøde gaver med seg i evigheten var ennå ikke borte. Stoler i middelaldergraver er imidlertid sjeldne: Bare 29 er funnet i europeiske graver – hvorav bare én i en tysk grav.

Ifølge arkeologer fra Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege (BLfD) har stolen stor symbolsk betydning.

Takket være tidstypiske glassperler i graven var det mulig for arkeologene å datere funnet til 600-tallet e.Kr.

© BLfD/Zenger

Klappstoler var forbeholdt menn

«Klappstoler har siden antikken vært brukt som et svært spesifikt maktsymbol for biskoper, prester, offiserer og andre av høy sosial rang. Overraskende nok er de fleste klappstolene funnet i kvinnegraver, noe som viser at også kvinner var knyttet til dette generelle symbolspråket om makt», forklarer Hubert Fehr fra BLfD.

Nå håper arkeologene at nærmere undersøkelse av kvinnens lik kan gi bedre innsikt i hennes rolle i samfunnet. Sikkert er det imidlertid at hun må ha tilhørt samfunnets elite. Blant offergavene i graven var det flere brosjer og et halskjede med fargerike glassperler.