Y. Billig
Jerusalem toalett

Forskere finner verdens eldste bevis på dysenteri

I 2019 fant israelske arkeologer et 2600 år gammelt steintoalett i Jerusalem. Nå viser analyser at toalettet skjulte en hemmelighet – det tidligste eksemplet på en parasitt som forårsaker ekstremt dårlig mage.

Dysenteri. Bare ordet kan vekke grufulle minner om blodig diaré i strie strømmer, hodepine og feber for alle som har vært så uheldige å oppleve det.

Ofte er tilstanden et resultat av infeksjon med parasitten Giardia duodenalis, og nå har israelske arkeologer avslørt de eldste konkrete bevisene på parasittens eksistens – funnet i en beholder under et kalksteinstoalett i Jerusalem fra rundt 600 f.Kr.

Funnet, som nylig ble offentliggjort i en studie, avslører at dysenteri må ha vært utbredt i kongeriket Juda i oldtiden.

«Vi antar at det kan ha vært et stort problem i tidlige byer i oldtidens Nære østen på grunn av overbefolkning, varme, fluer og begrenset tilgang til vann om sommeren», forklarer hovedforfatteren bak studien, dr. Piers Mitchell fra universitetet i Cambridge.

Jerusalem toalett

Toalettet der parasitten ble funnet, har trolig tilhørt den absolutte elite, så dysenteri rammet i alle samfunnslag.

© Israel Antiquities Authority

Dysenteri har plaget oss i over 5000 år

Steintoalettet som ble funnet, kan se primitivt ut, men rundt 600 f.Kr. var det betydelig bedre enn det de fleste brukte til å gjøre sitt fornødne. Det ble funnet sammen med et lignende toalett i en overklassevilla. Toalettet har to hull: et stort til avføring og et mindre som arkeologene mener ble brukt til urin.

Under toalettet var det en septiktank, hvor arkeologene ikke bare fant spor av Giardia duodenalis-parasitten, men også potteskår og dyreknokler.

Selv om funnet er det første konkrete beviset på parasitten og derfor også dysenteri, har den utvilsomt eksistert flere tusen år tidligere. Allerede de gamle mesopotamierne beskrev dysenteri i tekster fra 3000–4000 f.Kr.

De var blant de første som bygget store byer som førte folk tett sammen – noe som ga sykdommen de beste forutsetningene for å spre seg.