Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dadelpalme oldtid

Forskere gir liv til berømt daddelpalme fra oldtiden

Palmetrærnes dadler var i oldtiden viden kjent for sin størrelse og søte smak. Nå håper forskerne å få de gjenoppståtte trærne til å bære frukt.

Guy Eisner

Israelske forskere har fått 2000 år gamle daddelfrø fra en utdødd palme-art til å spire.

Frøene stammer bla. fra de berømte Qumran-grottene samt fra utgravningene av kong Herodes' Masada-festning, begge beliggende i Judeaørkenen på Vestbredden og i Israel.

Ifølge Sarah Sallon fra Hebrew University of Jerusalem tilhører palmetrærne arten Phoenix dactylifera, som i oldtiden vokste i store klaser nær Dødehavet.

Jødenes berømte dadler

Palmens dadler var den gang kjent for sin størrelse, sødme og helbredende egenskaper, og er omtalt av den romerske forfatteren Plinius den eldre og flere andre.

De spesielle palmene begynte imidlertid å dø ut etter jødenes skjebnesvangre opprør mot romerne i år 132-135, og på 1800-tallet hadde de forsvunnet helt.

I 2008 klarte Sarah Sallon å få et 2000 år gammelt daddelfrø fra Masada-festningens magasiner til å spire. Frøet ble til en liten, velskapt daddelpalme som fikk navnet Metusalem.

I 2008 klarte Sarah Sallon å få et enkelt daddelpalmefrø til å spire etter 2000 år i dvale. Resultatet ble palmen Metusalem, som her ses som helt ung.

© Guy Eisner

Palme søker make

Men daddelpalmer finnes i to kjønn: Enten er de hanner, som avgir pollen, eller også er de hunner, som får blomster. Begge kreves for å få frukt.

Metusalem måtte med andre ord ha en “hustru”. Derfor sporet Sallon opp hundrevis av daddelfrø fra oldtiden funnet under utgravninger i Israel.

Forskerne har vha. karbon 14-analyser funnet ut at daddelpalmefrøene er mellom 2300 år og 1900 år gamle. Av i alt 32 plantede frø har seks spiret til små palmetrær som alle har fått bibelske navn.

© Guy Eisner

32 frø ble deretter plantet, hvorav seks spiret – blant dem to hun-palmer.

Ingen av dem har fått blomster ennå, men når de gjør det, er planen at de skal befruktes med pollen fra Metusalem så verden atter kan nyte oldtidens mest beundrede dadler.

Les også:

Arkeologi

Gigantiske druide-templer funnet

3 minutter
Arkeologi

De fem største historiske oppdagelsene fra 2017

6 minutter
Arkeologi

Arkeologipoliti sporer uhyggelig steinalderfunn

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul