Israelske forskere har fått 2000 år gamle daddelfrø fra en utdødd palme-art til å spire.
Frøene stammer bla. fra de berømte Qumran-grottene samt fra utgravningene av kong Herodes' Masada-festning, begge beliggende i Judeaørkenen på Vestbredden og i Israel.
Ifølge Sarah Sallon fra Hebrew University of Jerusalem tilhører palmetrærne arten Phoenix dactylifera, som i oldtiden vokste i store klaser nær Dødehavet.
Jødenes berømte dadler
Palmens dadler var den gang kjent for sin størrelse, sødme og helbredende egenskaper, og er omtalt av den romerske forfatteren Plinius den eldre og flere andre.
De spesielle palmene begynte imidlertid å dø ut etter jødenes skjebnesvangre opprør mot romerne i år 132-135, og på 1800-tallet hadde de forsvunnet helt.
I 2008 klarte Sarah Sallon å få et 2000 år gammelt daddelfrø fra Masada-festningens magasiner til å spire. Frøet ble til en liten, velskapt daddelpalme som fikk navnet Metusalem.
Palme søker make
Men daddelpalmer finnes i to kjønn: Enten er de hanner, som avgir pollen, eller også er de hunner, som får blomster. Begge kreves for å få frukt.
Metusalem måtte med andre ord ha en “hustru”. Derfor sporet Sallon opp hundrevis av daddelfrø fra oldtiden funnet under utgravninger i Israel.
32 frø ble deretter plantet, hvorav seks spiret – blant dem to hun-palmer.
Ingen av dem har fått blomster ennå, men når de gjør det, er planen at de skal befruktes med pollen fra Metusalem så verden atter kan nyte oldtidens mest beundrede dadler.