Forskere gjenskaper 500 år gammelt offer til gudene

I 1995 fant forskere en mumifisert tenåringsjente høyt oppe i Andesfjellene. Nå gjør ny teknologi og dyktig håndverk det mulig å se hvordan "isjomfruen" så ut før hun på blodig vis ble ofret til gudene.

Mumie Peru

Junita-mumien ligger i et fullstendig kontrollert miljø bak flere lag pleksiglass på museet for Andesfjellenes helligdommer i det sørlige Peru.

© Diego Ramos/AFP/Ritzau Scanpix

"Juanita", også kjent som "Isjomfruen", er mumien til en tenåringsjente fra inkafolket.

Hun ble ofret til gudene for rundt 500 år siden, men nå har et internasjonalt forskerteam og en svensk kunstner laget en silikonbyste som viser hvordan Juanita kan ha sett ut før sitt blodige endelikt.

Basert på undersøkelser fra et peruansk og polsk forskerteam skapte den svenske spesialisten på ansiktsrekonstruksjon, Oscar Nilsson, silikonbysten. Han forteller at det tok rundt 400 timer å få alle detaljene i isjomfruens ansikt på plass.

Forskerne brukte kroppsskanninger, kraniemålinger, DNA-studier og tidligere forskning på inkakulturen for å sikre at silikonbysten ble så lik den virkelige Juanita som mulig.

Isjomfruen lå høyt oppe i fjellene

Mumien ble funnet i 1995 av den amerikanske arkeologen dr. Johan Reinhard og den peruanske fjellklatreren Miguel Zárate.

De fant Juanitas mumifiserte kropp 6400 meter oppe i Andesfjellene under en ekspedisjon til vulkanen Ampato.

Tenåringsmumien var iført en seremoniell kjole og hodeplagg, og rundt henne lå flere keramikkgjenstander, blant annet skåler og figurer.

Inka-mumie Juanita

Silikonbyste av mumien som er bedre kjent som Juanita eller inkaenes isjomfru.

© Santa María Catholic University

Juanita led en voldsom død

Undersøkelser av mumien viser at Juanita var mellom 14 og 15 år gammel da hun ble ofret.

En CT-skanning har avdekket at hun mest sannsynlig døde av et kraftig slag mot bakhodet. Ifølge eksperter ble hun sannsynligvis bedøvet og tvunget til å knele før hun ble slått i hodet med en kølle.

Dr. Reinhard har tidligere forklart at det å bli ofret til gudene i inkareligionen "betydde ære for foreldrene og et lykkelig liv for den døde":

"Barnet ble hedret som en gud og tilbedt i generasjoner som landsbyboernes mellomledd til gudene."

Dr. Reinhard er svært fornøyd med silikonbysten av Juanita.

"Den gjør henne enda mer levende", mener arkeologen.