Perle for perle har et europeisk forskerteam møysommelig gjenskapt et halskjede som ble laget for rundt 9000 år siden.
Perlene ble gravd ut i 2018 i landsbyen Ba'ja, som ligger 14 kilometer fra oldtidsbyen Petra i Jordan.
Her bodde noen av de første menneskene som gikk over fra jakt og sanking til jordbruk og dyrehold.
Perlene ble funnet i en grav der et lite barn var stedt til hvile. Ved barnets bryst og hals lå perlene i to små hauger.
Etter de første undersøkelsene innså forskerne at de rundt 2500 perlene hadde mange forskjellige former og var laget av blant annet stein, konkylier, perlemor og rav.
Kunstferdig smykke har kostet en formue
Siden 2018 har forskerne brukt utallige timer på å måle og beregne hvordan de mange perlene opprinnelig var satt sammen, for å kunne gjenskape det 9000 år gamle smykket.

De perlene som er ødelagt etter 9000 år, har forskerne erstattet med svarte skumgummiperler.
Rekonstruksjonen "overgikk våre forventninger, da den avslørte et imponerende halskjede med flere rader som både har en kompleks sammensetning og en vakker design". skriver forskerne.
De anslår også at det har krevd ekstraordinært godt håndverk å lage halskjedet, og at det derfor har vært svært kostbart.
Barnet i graven var sannsynligvis en del av landsbyens elite, og begravelsen kan ha vært en stor sosial begivenhet, skriver forskerne.
Forskerne vet imidlertid ikke mye om kulturen som skapte halskjedet.
Det de vet, er at Ba'ja var bebodd i perioden 7400-6800 f.Kr., og de opp mot 600 innbyggerne bodde i fleretasjes steinhus og livnærte seg av dyrehold.
Etter alt å dømme etablerte kulturen også omfattende handelsforbindelser, for perlemoren til halskjedet stammer trolig fra Rødehavet, som ligger over 1000 kilometer unna.

Innbyggerne i Ba'ja bodde i fleretasjes steinhus for 9000 år siden. Noen ganger ble døde familiemedlemmer gravlagt under gulvet i kjelleren.