Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En undersøkelse av Kinas terrakottahær har gitt et svært overraskende resultat.

© Shutterstock
Kultur - Arkeologi

Forskere: Grekerne laget Kinas terrakottasoldater

Allerede for 2200 år siden kom greske skulptører til Kina, mener forskere som har undersøkt den kinesiske terrakottahæren.

Kinas mest berømte arkeologiske funn – en hær av 8000 terrakottasoldater – er i virkeligheten greske. Det er i alle fall den overraskende konklusjonen fra forskere som har undersøkt statuene.

Teorien er kontroversiell fordi Kina og Europa – ifølge historiebøkene – ikke hadde direkte kontakt da statuene ble laget for 2200 år siden.

Kineserne laget små figurer

Men ifølge seniorarkeolog Li Xiuzhen, som har deltatt i utgravingen av soldatene, dokumenterer flere nye oppdagelser at grekerne må ha hatt en finger med i produksjonen av Kinas leir-krigere.

Først og fremst hadde ikke kineserne tradisjon for store, realistiske statuer den gangen soldatene ble laget. Arkeologiske funn viser at kineserne bare skapte enkle statuetter på rundt 20 cm, så det dramatiske stilskiftet må ha kommet utenfra, påpeker Xiuzhen.

Dessuten minner noen av de kinesiske statuene i påfallende grad om datidens greske, og undersøkelser har vist at flere bronseskulpturer funnet nær soldatene er støpt etter europeiske metoder.

Gresk kunstner hjalp til

“Vi tror nå at terrakottahæren og bronseskulpturene er inspirert av antikkens greske skulpturer”, sier Xiuzhen, som får støtte av kunsthistoriker Lukas Nickel fra universitetet i Wien.

“Slik jeg ser det må de lokale ha fått opplæring av en gresk skulptør”, sier østerrikeren som har undersøkt terrakottahæren.

Forskeren mener at kineserne kan ha fått kjennskap til gresk kunst via statuene Aleksander den stores hær brakte med seg til Asia på 300-tallet f.Kr.

Les også:

Dadelpalme oldtid
Arkeologi

Daddelfrø fra Jesu tid vekket til live

2 minutter
Arkeologi

Mini-terrakottahær gravd ut i Kina

2 minutter
Mammut Mexico fælde
Arkeologi

Forhistoriske jegere laget lumsk mammut-felle

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul