Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helt siden europeerne kom til Påskeøya i 1722 har de store statuene vært en gåte.

© Shutterstock
Kultur - Arkeologi

Forskere løser hattegåte

Helt siden europeerne kom til Påskeøya i 1722 har de store statuene vært kilde til en haug med spørsmål. Nå har arkeologer ett av svarene.

I århundrer har det vært et mysterium hvordan Påskeøyas innbyggere for rundt 500 år siden fikk plassert flere tonn tunge, rødlige “hatter” på mange av de høye statuene på øya.

Nå har forskere kommet frem til at hattene – kalt pukaoer – først ble satt på hodene etter at statuene var reist. Det skriver arkeologer i tidsskriftet Journal of Archaeological Science.

Hattene ble trillet på plass

Hattene ble sannsynligvis hogd ut som store sylindre av øyas rødlige klipper, før de ble trillet bort til de ferdige statuene. Her ble de ved hjelp av ramper og kraftige liner festet på hodene for til slutt å bli hogd ut til ikoniske hatter.

Teorien bygger på detaljerte rekonstruksjonene av pukaoene basert på hundrevis av bilder i høy oppløsning. Dessuten har arkeologene funnet utallige steinstykker fra pukaoene fra foten av statuene.

Ved hjelp av ramper og kraftige liner ble de uthogde steinsylindrene trillet på plass på hodene. En ferdig hogd pukao veier opptil 12 tonn, så sylindrene var kolossalt tunge.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul