Helt siden europeerne kom til Påskeøya i 1722 har de store statuene vært en gåte.

© Shutterstock

Forskere løser hattegåte

Helt siden europeerne kom til Påskeøya i 1722 har de store statuene vært kilde til en haug med spørsmål. Nå har arkeologer ett av svarene.

22. juni 2018 av Pernille Mogensen

I århundrer har det vært et mysterium hvordan Påskeøyas innbyggere for rundt 500 år siden fikk plassert flere tonn tunge, rødlige “hatter” på mange av de høye statuene på øya. 

Nå har forskere kommet frem til at hattene – kalt pukaoer – først ble satt på hodene etter at statuene var reist. Det skriver arkeologer i tidsskriftet Journal of Archaeological Science.

Hattene ble trillet på plass

Hattene ble sannsynligvis hogd ut som store sylindre av øyas rødlige klipper, før de ble trillet bort til de ferdige statuene. Her ble de ved hjelp av ramper og kraftige liner festet på hodene for til slutt å bli hogd ut til ikoniske hatter. 

Teorien bygger på detaljerte rekonstruksjonene av pukaoene basert på hundrevis av bilder i høy oppløsning. Dessuten har arkeologene funnet utallige steinstykker fra pukaoene fra foten av statuene.

Er du glad i nyheter fra historiens verden? I hvert nummer av HISTORIE har vi fire sider med nyheter. Akkurat nå kan du få et abonnement til knallpris – og få en drone med på kjøpet.

Ved hjelp av ramper og kraftige liner ble de uthogde steinsylindrene trillet på plass på hodene. En ferdig hogd pukao veier opptil 12 tonn, så sylindrene var kolossalt tunge.

Kanskje du er interessert i