Via høyteknologiske redskaper kunne marinens arkeologer avgjøre akkurat hvor skipet var truffet.

Forskere løser mysterium om ­sunket amerikansk krigsskip

Bare ett amerikansk krigsskip ble senket under 1. verdenskrig, men først nå er forskerne sikre på hva som egentlig skjedde.

4. januar 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Et hundre år gammelt mysterium er løst av arkeologer tilknyttet den amerikanske marinen. 

Om morgenen den 8. juli 1918 seilte den amerikanske panserkrysseren USS San Diego utenfor New York da den ble gjennomrystet av en eksplosjon. Besetningen ble beordret til å skyte på alt som lignet et ubåtperiskop, men ingen var synlige. 

Etter 28 minutter var skipet på vei mot havets bunn, og den mer enn 1100 mann store besetningen satt i livbåter. Seks mann overlevde ikke. USS San Diego var det eneste større amerikanske krigsskipet som ble senket under 1. verdenskrig.

Siden har det vært en gåte hva som skjedde med panserkrysseren - det kunne ha blitt utsatt for både sabotasje, ulykke og ubåtangrep.

Beryktet ubåt sto bak angrepet

Ved hjelp av blant annet sonarteknologi har forskere nå skapt et 3D-bilde over skipsvraket og ut fra datasimuleringer konkludert at skipet traff en mine. Det var også en av teoriene i forkant. 

Minen var lagt av den tyske ubåten U-156, som historikerne vet befant seg i området. Få uker etter angrep samme ubåt noen slepebåter i Massaschusetts-byen Orleans havn og skjøt også mot byen. Det var det eneste angrepet på amerikansk jord under krigen.

Trykk på Francis Mullers maleri av forliset for å lære mer om den skjebnesvangre dagen:

Besetningen handlet korrekt

Den amerikanske marinen har brukt to år på å undersøke vraket:

“Med dette prosjektet hadde vi mulighet for å komme til bunns i saken og konstatere at mennene om bord gjorde alt riktig både opp til og under angrepet”, sa arkeolog Alexis Catsambis da resultatene av undersøkelsen ble offentliggjort.

Den gule undervands­robot blev programmeret inden dykket.

Roboter ­fotograferte skipet

  • Fotograferingen og kartleggingen av USS San Diegos vrak, ble foretatt av Naval History and Heritage Command, den amerikanske marinens avdeling for historie og arkeologi. Arkeologer herfra brukte såkalte autonome undervannsfartøyer - små roboter som kan bevege seg ned på svært dypt vann. 

  • Forskerne brukte også sonar til å foreta en nøyaktig skanning av skipet og havbunnen. 

  • Med de høyteknologiske redskapene var det blant annet mulig å fastslå at hullet i panserkrysserens skrog hadde en form som var resultatet av et møte med en tysk mine – ikke en torpedo.

Kanskje du er interessert i