Forsvunnet runestein funnet nær Uppsala

I 1830 forsvant en stor runestein – for godt, mente arkeologer. Nå har steinen dukket opp av jorda foran en svensk kirke.

Hagby nye kirke ble bygd i 1830 på ruinene av byens middelalderkirke. Runesteinen er dekorert med en fugl, en lang drage og ordene «Jarl og ... steinen etter Gerfast, hans far». Et lite stykke av runesteinen mangler, så teksten er ikke komplett.

© Uwezi, Emelie Sunding/Upplandsmuseet

Egentlig skulle håndverkerne bare grave ned en ny lynavleder ved Hagby Kirke nær Uppsala, men så kom de borti noe stort og hardt med spaden.

Arkeolog Emelie Sunding var til stede for å overvåke gravearbeidet, og hun kunne raskt slå fast at de hadde funnet en stor runestein fra vikingtiden.

Og på toppen av det hele var det samme stein som hadde vært forsvunnet siden 1830. Den gangen ble Hagbys vaklevorne middelalderkirke revet for å gi plass til en moderne kirke.

Kjendis i runenes verden

I forbindelse med anleggsarbeidet forsvant runesteinen, og ifølge rykter hadde noen fraktet den til den lokale steinhoggeren for å bli gjort om til møllestein. Historien var heldigvis ikke sann. Den 180 cm høye og 130 cm breie runesteinen lå på sin opprinnelige plass ved inngangen til middelalderkirken og var bare blitt dekket med jord. Lokalbefolkningen hadde deretter glemt hele steinen.

Allerede på 1600-tallet gjenga en svensk kunstner inskripsjonene på steinen, og tegningen hans var med i boka «Bautil» fra 1750, som omtaler de fleste av Sveriges kjente runesteiner.

Derfor var steinen lett å identifisere, og det som først så ut som en vanlig gravstein, viste seg å være rene celebriteten i runesteinenes verden.

Uppland er et mekka for runesteiner

1334 av Sveriges 2881 kjente rune- steiner er funnet i Uppland – området rett nord for Stockholm.

Kunstneren er berømt

50 runesteiner av runeristeren Fot er allerede kjent. Fot levde på midten av 1000-tallet.

Tre kjappe spørsmål

Emelie Sunding, Arkeolog ved Upplandsmuseet i Uppsala, Sverige.

Hvor overraskende er funnet?

Det er sensasjonelt! Ikke siden 2011 er det funnet en hel runestein i Sverige. Det er ekstra spennende at det i sin tid ble konkludert med at steinen var forsvunnet for godt.

Hvor har dere gjort av steinen?

Den står innendørs og skal i løpet av vinteren rengjøres av en steinkonservator. Steinen er i utmerket stand, så det blir nok ikke den store konserveringsjobben. Hvis vi er heldige, finner vi fargerester nede i inskripsjonene. Det vil i så fall kunne fortelle oss mer om hvordan runesteinen ble dekorert i vikingtiden. Til slutt skal runene males opp igjen.

Når og hvor skal steinen stilles ut?

Runesteinen skal sannsynligvis returneres til Hagby kirke, forhåpentlig i løpet av 2017. Den skal stå nær stedet der den ble funnet.