Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fossilet lå i El Sidrón-hulen, der rester fra neandertalere ble funnet i 1990-årene.

© Wikimedia
Kultur - Arkeologi

Gammel tann avslører: Neandertalere tok smertestillende

Trodde du neandertalerne var en primitiv rase som bare levde av kjøtt? En ny undersøkelse viser at fortidsmennesket hadde et helt spesielt forhold til planter.

Neandertalere brukte naturmedisin til å behandle infeksjoner og smerter.

Det konkluderer en internasjonal forskergruppe i det vitenskapelige tidsskriftet Nature på bakgrunn av en undersøkelse av et 50 000 år gammelt kjevefossil funnet i Nord-Spania.

Neandertaleren kurerte tannpine

I en tann fant forskerne plakk - et bakteriebelegg som kan utvikle betennelse og hull i tennene. Og det hadde neandertaleren nettopp hatt:

"Takket være et hull i kjeven vet vi at han hadde en tannbyll. Begge helseplager (neandertaleren led også av diaré, red.) må ha påført ham intens smerte", forklarer forsker fra Spanias nasjonale naturvitenskapelige museum Antonio Rosas.

En DNA-analyse viste at fortidsmennesket hadde prøvd å bekjempe smertene selv.

Analysen viste spor av muggsoppslekten Penicillium, som er den naturlige og bakteriedrepende kilden til penicillin samt acetylsalicylsyre, som brukes i smertelindrende aspirin.

Undersøkelsen overrasker forskerne

Den nye oppdagelsen om neandertalernes selvmedisinering står ifølge forskerne i stor kontrast til vårt generelt enkle syn på dem.

Den australske professoren Alan Cooper, som også er involvert i forskningsprosjektet, utdyper:

"Neandertalerne hadde tilsynelatende kjennskap til medisinske planter og deres forskjellige betennelsesdrepende og smertestillende virkninger".

Undersøkelsen viste dessuten at den spanske neandertaleren hadde spist sopp og pinjekjerner og dermed levde som vegetarianer.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul