Gammel tann avslører: Neandertalere tok smertestillende
Trodde du neandertalerne var en primitiv rase som bare levde av kjøtt? En ny undersøkelse viser at fortidsmennesket hadde et helt spesielt forhold til planter.

Fossilet lå i El Sidrón-hulen, der rester fra neandertalere ble funnet i 1990-årene.
Neandertalere brukte naturmedisin til å behandle infeksjoner og smerter.
Det konkluderer en internasjonal forskergruppe i det vitenskapelige tidsskriftet Nature på bakgrunn av en undersøkelse av et 50 000 år gammelt kjevefossil funnet i Nord-Spania.
Neandertaleren kurerte tannpine
I en tann fant forskerne plakk - et bakteriebelegg som kan utvikle betennelse og hull i tennene. Og det hadde neandertaleren nettopp hatt:
"Takket være et hull i kjeven vet vi at han hadde en tannbyll. Begge helseplager (neandertaleren led også av diaré, red.) må ha påført ham intens smerte", forklarer forsker fra Spanias nasjonale naturvitenskapelige museum Antonio Rosas.
En DNA-analyse viste at fortidsmennesket hadde prøvd å bekjempe smertene selv.
Analysen viste spor av muggsoppslekten Penicillium, som er den naturlige og bakteriedrepende kilden til penicillin samt acetylsalicylsyre, som brukes i smertelindrende aspirin.
Undersøkelsen overrasker forskerne
Den nye oppdagelsen om neandertalernes selvmedisinering står ifølge forskerne i stor kontrast til vårt generelt enkle syn på dem.
Den australske professoren Alan Cooper, som også er involvert i forskningsprosjektet, utdyper:
"Neandertalerne hadde tilsynelatende kjennskap til medisinske planter og deres forskjellige betennelsesdrepende og smertestillende virkninger".
Undersøkelsen viste dessuten at den spanske neandertaleren hadde spist sopp og pinjekjerner og dermed levde som vegetarianer.