Gåtefull "alterstein" fra Stonehenge ødelegger gamle teorier

Høyteknologiske undersøkelser av Stonehenges massive "alterstein" avslører at den har en helt annen opprinnelse enn tidligere antatt. Steinens kjemiske sammensetning tyder på at den stammer helt fra Skottland.

Stonehenge Alter Stone

At "altersteinen" stammer fra Wales, ble første gang fremsatt i en anerkjent teori i 1913.

© Stones of Stonehenge

I mer enn 100 år har arkeologer og forskere trodd at de visste hvor den såkalte "altersteinen" - den største liggende steinen i sentrum av Stonehenge-komplekset - ble brutt.

I likhet med de fleste av Stonehenges såkalte «Bluestones" (mindre, liggende steiner) antok arkeologene at altersteinen kom fra «The Old Red Sandstone" - en sandsteinsformasjon i Mynydd Preseli, et område vest i Wales.

Formasjonen ligger 225 km fra Stonehenge, så transporten av steinene, som veier to til fem tonn hver, er imponerende i seg selv. Nå viser det seg imidlertid at altersteinen sannsynligvis har blitt hentet enda lenger unna.

Nye undersøkelser utført ved hjelp av optisk petrografi, røntgenbelysning og spektroskopi har avslørt at steinen består av store mengder barium.

Denne mineralsammensetningen gjør det umulig at steinen kan stamme fra Wales, der bariumnivået i bergarter er betydelig lavere.

Skattejakt på stein har begynt

Etter den overraskende oppdagelsen starter nå jakten på steinens egentlige opprinnelse.

Forskerne vil nå begynne å sammenligne mineralsammensetningen i altersteinen med andre sandsteinsformasjoner rundt om på De britiske øyer. Analysene tyder på at den kommer fra det nordlige England, kanskje til og med Skottland.

En av forskerne bak den nye studien, professor Nick Pearce fra universitetet i Aberystwyth, gleder seg over funnet: "Forhåpentlig vil det føre til nye tanker om utviklingen av Stonehenge."

"Jeg tror oppdagelsen vil få folk til å begynne å se på altersteinen i en litt annen sammenheng", forklarer professor Pearce.