Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skibsvrag

Mastene på det ca. 500 år gamle skipet står fortsatt oppreist, og på dekk ligger besetningens jolle som da den ble forlatt.

© Dr. Rodrigo Pacheco-Ruiz/Deep Sea Productions/MMT
Kultur - Arkeologi

Gåtefullt skipsvrak funnet i Østersjøen

En internasjonal gruppe forskere har undersøkt et ukjent skipsvrak utenfor kysten av Sverige. Fartøyet stammer fra 1400-tallet og er et av de best bevarte funnene fra den perioden.

Et ca. 500 år gammelt og usedvanlig godt bevart skipsvrak er blitt undersøkt utenfor kysten av Sverige. Ifølge eksperter er fartøyet et av de mest intakte noensinne funnet fra denne perioden.

Skipet seilte rundt på den tiden da Kristoffer Columbuskrysset Atlanteren i 1492, men det 16 m lange fartøyet har ifølge forskerne vært litt mindre enn Columbus' skip Santa Maria.

Undersøkt med dykkerroboter

Vraket ble oppdaget i 2009, da det statlige, svenske Sjöfartsverket skannet havbunnen med sonar i forbindelse med annet arbeid.

Men først i år har et team av internasjonale eksperter i samarbeid med bl.a. det svenske survey-firmaet MMT fått mulighet til med fjernstyrte dykkerroboter å utforske vraket, som ligger på 126 meters dybde.

Og bildene av skipet på bunnen har forbløffet forskerne.“Det er nesten som om det sank i går – mastene er på plass, og skroget er intakt”, uttaler marinarkeolog Rodrigo Pacheco-Ruiz fra University of Southhampton.

Video credit: MMT

Skipets identitet er en gåte

Selv fartøyets lensepumpe og ankerspill som bl.a. ble brukt til å heve og senke ankeret er nesten helt intakte. Vraket gir derfor forskerne en enestående sjanse til å finne ut av hvordan de ikke så store skipene fra perioden før Den nordiske syvårskrig (1563-1570) var bygget.

Ekspertene har ingen anelse om skipets identitet, eller hva årsaken til forliset var. To av fartøyets svingkanoner ser imidlertid ut til å være satt i en posisjon så de var klare til kamp.

Rodrigo Pacheco-Ruiz håper at årsaken til forliset vil bli funnet når forskerne får undersøkt vraket nærmere.

Les også:

Kristoffer Columbus
Oppdagerferder

Kristoffer Columbus: Den gåtefulle oppdageren

17 minutter
Sjøfart

Forskere skaper verdens største skattekart

2 minutter
Submission of Inca's king Sayri Tupac to Don Hurtado de Mendoza, Viceroy of Peru. Engraving, 1807. Colored.
Historiske storbyguider

Opplev spanjolenes sølvhovedstad

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul