Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer og lokale strømmet til for å se den kongelige statuen etter at den var heist opp fra gjørmehullet. Statuen ble funnet i flere deler, og måler i alt ni meter.

© AFP, Khaled Desouki
Kultur - Arkeologi

Gigantisk statue funnet i faraoenes land

I flere år har Mattarya-distriktet vært som en arkeologisk ørken, men i 2012 trosset tyske arkeologer dødsstempelet og begynte å grave etter oldtidsfunn – en utgraving som nå har vist seg å bære frukter.

Tyske arkeologer har etter lang tids graving børstet støv av en 3000 år gammel statue som angivelig forestiller Egypts største farao, Ramses 2.

Funnet kan ifølge Egypts antikvitetsmyndigheter beskrives som "en av de viktigste arkeologiske oppdagelsene".

Området var arkeologisk dødsdømt

Statuen er ni meter høy og er funnet i jorden mellom to leilighetskompleks i den hellige oldtidsbyen Heliopolis nordøst i Kairo.

I dag heter distriktet Mattarya og er tidligere erklært arkeologisk uinteressant av Egypts politikere.

"Vi trodde stedet ville være tomt, så funnet var virkelig en overraskelse" forteller lederen av utgravningen, Dietrich Raue fra universitetet i Leipzig, begeistret.

Ramses 2. hyllet solguden

Ingen inskripsjoner antyder at statuen forestiller Ramses 2., men til gjengjeld peker arkeologene på funnstedet for statuen som det avgjørende sporet.

Oppdagelsen er nemlig gjort nær inngangen til et tempel viet til den berømte faraoen og gjør ham derfor til det mest opplagte forslaget.

Ramses 2. regjerte fra 1279 f.Kr. til 1224 f.Kr. og er kjent for sine mange krigstokt. I samme periode var Heliopolis én av Egypts hovedsteder, og her fantes det – foruten Ramses eget soltempel – det viktigste tempelet for tilbedelsen av den mektige solguden Ra.

Utgravningen har også ført til funnet av en mindre statue av Ramses' barnebarn Seti 2, men arkeologene håper på å finne flere levninger fra den hellige byen, og fortsetter derfor arbeidet litt til.

Les også:

Arkeologi

Hulemennesket mesket seg i ristede rotfrukter

2 minutter
Java homo erectus udgravning
Arkeologi

Tidlig menneskeart overlevde på øy i 1,4 mill. år

1 minutt
Arkeologi

Gigantskatt funnet på åker

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul