Anadolu Agency
Hettitter skjelett utgravning

Gjennombrudd: Hettitter-skjelett gravd ut

I det sentrale Tyrkia har arkeologer for første gang funnet et skjelett av en kvinne fra det sagnomsuste hettitterfolket.

Et 3500 år gammelt kranium samt et lårbein har fått arkeologene til å juble.

Skjelettdelene er nemlig funnet i ruinene av oldtidsbyen Sapinuwa, som ble bygget av de gåtefulle hettittene:

“Det er et ekstremt viktig funn”, forteller professor Aygül Süel fra Hitit Üniversitesi til tyrkiske medier.

Kan løse gåten om hettittene

Ifølge henne stammer knoklene fra en ung kvinne som muligens har tilhørt hettittenes kongefamilie, og det gjør funnet banebrytende:

“Hittil har ingen funnet verken hettittiske kongegraver eller hettitter-skjeletter”, forklarer hun.

Årsaken er at hettittene som regel kremerte sine døde. Derfor har arkeologene så langt bare funnet fragmenter av knokler som ikke har gitt dem særlig mye informasjon.

En karbon14-analyse av det nye funnet vil gi forskerne en presis datering av skjelettet, mens en DNA-analyse kan vise hvor hettittene opprinnelig kom fra.

Grunnla mektig imperium

Sapinuwa, hvor skjelettdelene ble funnet, var et av hettittenes største religiøse og administrative sentre hvor også flere konger hadde sin residens.

Hettittene etablerte seg i Anatolia på 2000-tallet f.Kr. og hadde rundt år 1400 f.Kr. dannet et av bronsealderens mektigste imperier som hersket over mesteparten av Lilleasia samt dagens Libanon og Syria og utfordret selv de egyptiske faraoer.

Riket ble veltet av dets mange fiender rundt år 1180 f.Kr., og hettittene forsvant like gåtefullt ut av historien som de var kommet inn i den.