Cicero Moraes
To steinaldermenn på svart bakgrunn

Gjenskapt i 3D: Se en av dine tidligste forfedre i øynene

I en hule i Israel fant forskere for snart 100 år siden en samling skjeletter som de hadde problemer med å plassere i menneskets stamtre. Nå har en 3D-kunstner gjenskapt en av våre nesten 120 000 år gamle forfedre.

Da arkeologer oppdaget en rekke skjeletter i Skhūl-hulen nær Karmelfjellet i Israel i 1932, trodde de først at de stammet fra den ca. 40 000 år gamle arten Homo heidelbergensis.

Men i dag er mange forskere overbevist om at det i stedet dreier seg om noen av de tidligste menneskene i vår egen gren av slektstreet - Homo sapiens - og at de sannsynligvis levde for mellom 90 000 og 120 000 år siden.

Til nå har ingen forsøkt å gjenskape noen av menneskene fra Skhūl-hulen.

Men nå har den brasilianske 3D-animatøren Cicero Moraes gjenskapt ansiktstrekkene til et av individene i grotten, kjent som Skhūl V.

Ifølge kunstneren viser de gjenskapte ansiktstrekkene "en sterk mann, klar til å kjempe for å overleve".

Ny teknologi avslører skjelettenes alder

Da skjelettene i Skhūl-hulen ble oppdaget, antok arkeologene lenge at de var yngre enn neandertalerskjelettene som ble funnet i en hule i nærheten.

De antok også at Skhūl-skjelettene nedstammet fra disse fjerne slektningene, men moderne teknologi har avlivet denne teorien.

Nye dateringsmetoder har nemlig avslørt at Skhūl-skjelettene kan være hele 120 000 år gamle - og kanskje de eldste Homo sapiens som er funnet, ifølge det anerkjente amerikanske Smithsonian Museum.

Dette betyr at de levde side om side med mange av de andre menneskeartene som befolket Israel og Midtøsten på denne tiden, i stedet for å fortrenge dem.

3D-tolkning av et steinaldermenneskes hodeskalle

"Grunnlaget for gjenskapingen var en 3D-skanning av hodeskallen. Den var i svært god stand, med viktige deler av kraniet bevart og små deler gjenskapt av spesialister", forklarer Cicero Moraes, som står bak den nye gjengivelsen av det tidlige mennesket.

© Cicero Moraes