Marisol Bautista Roquez, INAH
Skjelett og krukker i utgravning

Glemt 1500 år gammel landsby dukker opp midt i Mexico by

Midt i den travle storbyen har arkeologer funnet rester av en 1500 år gammel landsby. Her bodde kunstnere og håndverkere, og ifølge arkeologene spilte byen en viktig rolle for stormakten Teotihuacan.

Med sine 20 millioner innbyggere og tette klynger av skyskrapere er Mexico by selve symbolet på den moderne storbyen.

Men under de travle gatene og skyhøye bygningene skjuler det seg minner fra fortiden. Nå har arkeologer fra Mexicos nasjonale institutt for antropologi og historie gravd ut en 1500 år gammel landsby i nærheten av sentrum, skriver forskerne i en pressemelding.

Funnet viser at området var bebodd allerede lenge før 1300-tallet, da aztekernes hovedstad Tenochtitlan ble grunnlagt på stedet der Mexico by ligger i dag.

Under utgravningen avdekket forskerne stolpehull, brønner, rester av gulv og andre spor etter menneskelig bosetning.

De fant også tre graver som inneholdt skjelettene til to voksne og et barn.

Basert på funnene anslår arkeologene at landsbyen stammer fra perioden mellom 450 og 650 e.Kr.

Fargede keramikkvaser på hvit bakgrunn

Teotihuacan-kulturen var kjent for sin forseggjorte keramikk.

© INAH

Håndverkere og kunstnere bodde i byen

Funnene viser at innbyggerne livnærte seg som fiskere og samlere.

Store mengder keramikk og andre gjenstander av stein tyder imidlertid på at beboerne også har utført kunstnerisk og håndverksmessig arbeid.

Forskerne antar at gjenstandene ble brukt som handelsvarer.

"Basert på utgravningene i 2023 vurderer vi muligheten for at landsbyens økonomi ikke bare var basert på fiske og sanking, men at det var en blandingsøkonomi med håndverksproduksjon av keramikk og steinvarer, muligens av spesialisert karakter", skriver arkeologene i pressemeldingen.

Arkeologene mener at landsbyboerne solgte varene sine til den mektige storbyen Teotihuacan, som lå omtrent 40 kilometer nordøst for der Mexico by ligger i dag.

Byen ble bygget i det første århundret e.Kr. I sin storhetstid - før aztekernes sivilisasjon - var den den største i Mellom-Amerika med 125 000 innbyggere. Teotihuacan var også et handelssentrum og berømt for blant annet sin fine keramikk.

Kjemiske analyser av keramikk fra den nyoppdagede landsbyen vil nå avsløre om gjenstandene var en del av handelen med Teotihuacan.

Pyramider i Teotihuacan i Mexico

Teotihuacan var Mexicos mektigste by for 1500 år siden og var blant annet kjent for sine pyramider.

© Mike Peel