Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den nye graffitien som er funnet i Pompeii sier: “17. oktober spiste han altfor mye.”

© Parco Archeologico di Pompei
Kultur - Arkeologi

Graffiti omskriver Pompeiis historie

Nylig oppdaget graffiti på en husmur i Pompeii kan løse gåten om akkurat når vulkanen Vesuv gikk i utbrudd og begravde byen i aske.

Selv om det er bred enighet blant historikere og arkeologer om at Pompeii ble ødelagt i år 79 e.Kr., har den nøyaktige datoen vært heftig debattert siden 1800-tallet. Men nå har arkeologer funnet graffiti i byen som tyder på at gåten kan være løst.

Funn stemte ikke overens med kildene

Den primære kilden til utbruddet er den romerske historikeren Plinius den yngre, som skrev ned sine opplevelser rundt 25 år etter at byen ble ødelagt. Ifølge Plinius skjedde utbruddet 24. august, men funn av blant annet druer og granatepler, som ble plukket om høsten tyder på at det ikke var sommer da byen ble begravd.

Ettersom Plinius’ tekst bare eksisterer i kopierte eller oversatte utgaver, har eksperter i årevis argumentert for at datoen må være nedskrevet feil på et tidspunkt i antikken.

Romersk håndverker kom med løsningen

Den nyfunne graffitien, skrevet på latin, er et av de hittil mest håndfaste eksemplene på at dette må være tilfellet. Direkte oversatt lyder teksten: “17. oktober spiste han altfor mye.”

Hvem dette hentyder til, vites ikke, men teksten var sannsynligvis skrevet av en av håndverkerne som var i gang med å renovere huset. Den inneholder ikke noe årstall, men ettersom den er skrevet med trekull, som raskt ville ha blitt visket ut, kan den ikke ha vært påført muren særlig lenge før utbruddet.

Nå mener arkeologene derfor at den mest sannsynlige datoen for Vesuvs utbrudd er den 24. oktober.

Les også:

Falerii Novi, radarbilleder af antik by
Arkeologi

Antikk by gravd ut uten hakke og spade

2 minutter
kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologi

Liten fugl avliver gammel teori

2 minutter
Arkeologi

Sensasjon: Arkeologer finner hest i Pompeii

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul