I Sibir har russiske arkeologer funnet en 3000 år gammel grav med et svært godt bevart skjelett og kostbare bronsevåpen og smykker.
Levningene antas å tilhøre et høytstående medlem – sannsynligvis en kriger – av lugav-kulturen, som levde på de sibirske slettene frem til rundt 800 f.Kr.
Det mest overraskende, ifølge forskerne, er at den begravde krigeren ser ut til å ha kjørt en stridsvogn.
Spesiell beltespenne holdt stridsvognens tøyler
Den avdøde ble gravlagt med en stor beltespenne som ifølge arkeologene er svært lik dem som mongolske og kinesiske vognkrigere ble begravd med.
Den store spennen har to buer der kusken festet hestens tøyler. På den måten hadde han hendene fri til å kjempe, mens han kunne styre hesten ved å vri på kroppen.
Lignende gjenstander er tidligere funnet i russiske utgravninger, men så langt har arkeologene ikke klart å finne ut hva spennen ble brukt til.
Dette skyldes at det ikke er funnet deler fra stridsvogner noe sted, fremgår det av en pressemelding fra Russlands vitenskapelige akademi.
Men nye funn spesielt i Kina, der beltespenner som den sibirske er funnet i graver med hesteknokler, tyder imidlertid på at lugav-kulturen i Sibir også utviklet stridsvognen for rundt 3000 år siden, ifølge forskerne.

I tillegg til beltespennen av bronse, som ligger over hoftebeinet til vognføreren, fikk den trolig høytstående lugav-mannen også med seg smykker og våpen av bronse i graven.
Flere graver avslører stedets skiftende makthavere
Stridsvognføreren ble funnet i en firkantet steingrav under en jordhaug.
Like i nærheten har arkeologene bak den nye undersøkelsen funnet to andre graver – en eldre og en yngre. Til sammen avslører de tre gravstedene hvilke kulturer som avløste hverandre i Askizskij-distriktet i Sibir.
Den første graven er fra rundt 1100 f.Kr. og viser ifølge forskerne at lugav-kulturen utviklet seg fra karasuk-folket, ettersom graven har trekk fra begge kulturer.
Den yngre graven ser ut til å stamme fra tagar-kulturen, et av flere ulike folkeslag som alle var en del av den gåtefulle skytiske kulturen. Det fryktinngytende hestefolket levde på steppene nord for Svartehavet i Øst-Europa og det nordlige Midtøsten.
Skyterne var nomader, og med sine akrobatiske bueskyttere på hesteryggen spredte de frykt hos både grekerne i sør – og lugav-kulturen i nord, viser det nye funnet.
Hestekrigerne overtok området fra lugaverne, som primært var bønder, skriver forskerne bak den nye utgravningen.

Forskerne bak den nye studien har gravd ut tre nye graver i et større gravkompleks som ble funnet i forbindelse med byggingen av en ny jernbane i Askizskij-distriktet i Sibir.