Gravrøvere la igjen et overnaturlig ulvehode til den avdøde

Arkeologer har funnet noe høyst uvanlig i en rumensk gravhaug – et ulvehode etterlatt av gravrøvere. Det skulle sikre at den avdøde romeren ikke kunne hjemsøke dem som en ond ånd.

Ulvehodet

Gravrøverne hadde allerede plyndret den 2000 år gamle graven. Men et ulvehode skulle beskytte mot den avdøde romerens vrede.

© B. S. Szmoniewski & Shutterstock

I en grav i Romanias Dobruja-region gjorde arkeologer nylig et overraskende funn da de åpnet en gammel grav fra rundt år 150 e.Kr.

Inne i graven fant de ikke bare levningene etter den avdøde, men også tydelige tegn på at det hadde vært gravrøvere på besøk – og høyst uvanlig hadde de lagt igjen et ulvehode i gravhaugen.

Ulvehodet var plassert oppå steinene som gravrøverne hadde brukt for å tette hullet de hadde laget.

«Det var sannsynligvis et ritual med sikte på å stenge den røvede graven for å hindre den avdødes ånd i å forlate den og søke hevn for plyndringen», forklarer dr. Bartłomiej Szymon Szmoniewski fra det polske vitenskapsakademiet.

Den avdøde hadde blitt kremert

Gravrøverne tilhørte trolig den trakiske stammen geterne, som var kjent for å pryde våpenskjoldene sine med ulver. Ifølge romerske legender kjempet til og med ulver sammen med dem. Romerne invaderte landet deres flere ganger, og de ble til slutt erobret under keiser Augustus, som gjorde området til provinsen Dacia.

Arkeologene mener graven derimot tilhørte en romer. Brent treverk og gjenstander tyder på at romeren hadde blitt kremert inne i kisten sammen med en hel del gravgods.

Etter gravrøvernes plyndring var det ikke mye av verdi igjen, men gravhaugen inneholdt også en annen grav, som gravrøverne ikke ser ut til å ha funnet.

Her lå det gravlagt en person som ikke hadde blitt kremert, og den døde hadde fortsatt en mynt i munnen, som stammet fra 125–127 e.Kr. under den romerske keiser Hadrians regjeringstid.

Dette var et klassisk begravelsesritual i antikken: «En mynt ble gitt som betaling til Kharon for å seile de dødes sjel over elven Styx til Hades», forklarer dr. Szmoniewski.

Valnøtt

Denne forkullede valnøtten avslører at den døde hadde blitt kremert før han ble plassert i graven.

© B. S. Szmoniewski