Guddom fra oldtiden lå skjult i ørkensanden

Arkeologer har funnet en fabelaktig statue i den antikke irakiske byen Khorsabad. Til tross for at IS har ødelagt det meste av byen rundt den, har dette monumentet overlevd - nesten intakt.

Arkeolog ved Lamassu-statue

Lamassuer var guddommer som voktet hellige steder og ofte sto ved inngangen til dem.

© Iraq State Board of Antiquities & Heritage, Mustafa Yahya

En enorm kropp som en okse, store ørnevinger med en lengde på rundt fire meter hver og en vekt på 18 tonn.

Slik ser det fantastiske arkeologiske funnet som er gravd ut i Nord-Irak ut.

Den antikke statuen forestiller en såkalt lamassu - en beskyttende, assyrisk guddom som holdt vakt ved inngangen til rike byer og palasser.

Selv om denne lamassuen, som ble funnet i ruinene av den assyriske oldtidsbyen Khorsabad, ble oppført for 2700 år siden, har ørkensanden holdt den i - nesten - perfekt stand.

Den mektige skapningen mangler hodet, som ifølge mytologien forestilte et menneskeansikt, typisk en eldre mann.

Hodeløs helligdom

Den enorme statuen begynte faktisk å bli gravd ut allerede i 1992 av et team irakiske arkeologer, men tyver kappet av hodet i 1995. Heldigvis ble det konfiskert av tollvesenet da tyvene forsøkte å få det ut av landet. Ustabiliteten i regionen fikk imidlertid arkeologene til å begrave statuen i sanden igjen, der den i det store og hele ble glemt.

Dette reddet den sannsynligvis, for i 2015 tok ISIS makten i området og ødela det meste av oldtidsbyen Khorsabad - men fant aldri denne statuen.

Sprukket hode av steinskulptur

I 1995 ble det store lamassu-hodet hugget av statuen og til og med delt i flere biter i et forsøk på å stjele det.

© Hadani Ditmars

Men hvor statuen befant seg, lå fortsatt i arkivene, og i år startet et fransk/irakisk team av arkeologer utgravningen. Og de er mildt sagt imponert.

"Jeg har aldri gravd ut noe så stort før. Vanligvis er det bare i Egypt eller Kambodsja at man finner så store gjenstander", forteller utgravningsleder Pascal Butterlin til det franske nyhetsmediet France24.

I dag oppbevares hodet på Iraks nasjonalmuseum i Bagdad.

Myndighetene arbeider nå med å finne ut hvordan lamassuens hode skal settes på plass igjen.