Den antikke statuen forestiller en såkalt lamassu - en beskyttende, assyrisk guddom som holdt vakt ved inngangen til rike byer og palasser.
Selv om denne lamassuen, som ble funnet i ruinene av den assyriske oldtidsbyen Khorsabad, ble oppført for 2700 år siden, har ørkensanden holdt den i - nesten - perfekt stand.
Den mektige skapningen mangler hodet, som ifølge mytologien forestilte et menneskeansikt, typisk en eldre mann.
Hodeløs helligdom
Den enorme statuen begynte faktisk å bli gravd ut allerede i 1992 av et team irakiske arkeologer, men tyver kappet av hodet i 1995. Heldigvis ble det konfiskert av tollvesenet da tyvene forsøkte å få det ut av landet. Ustabiliteten i regionen fikk imidlertid arkeologene til å begrave statuen i sanden igjen, der den i det store og hele ble glemt.
Dette reddet den sannsynligvis, for i 2015 tok ISIS makten i området og ødela det meste av oldtidsbyen Khorsabad - men fant aldri denne statuen.
Men hvor statuen befant seg, lå fortsatt i arkivene, og i år startet et fransk/irakisk team av arkeologer utgravningen. Og de er mildt sagt imponert.
"Jeg har aldri gravd ut noe så stort før. Vanligvis er det bare i Egypt eller Kambodsja at man finner så store gjenstander", forteller utgravningsleder Pascal Butterlin til det franske nyhetsmediet France24.
I dag oppbevares hodet på Iraks nasjonalmuseum i Bagdad.
Myndighetene arbeider nå med å finne ut hvordan lamassuens hode skal settes på plass igjen.