Dosseman

Gull avslører ukjent handelsrute til Troja

Kjemiske analyser tyder på at gullsmeder i antikkens Troja fikk sine kostbare råvarer fra en handelspartner som lå 1500 km borte.

Arkeologen Heinrich Schliemann fant i 1873 Troja og det tyskeren kalte for kong Priamos’ gullskatt. Siden da har historikere undret seg over hvor gullet i skatten stammet fra.

Nå har et internasjonalt team av arkeologer fra Tyskland, Italia, Østerrike og Hellas funnet svaret.

Teamet har undersøkt gullgjenstander fra de tre store oldtidsbyene Ur i Irak, Poliochne i Hellas og Troja i Tyrkia for å sammenligne dem med andre kjente gullfunn fra perioden 2500 til 2000 f.Kr.

Arkeologene brukte såkalt laserablasjon – en teknikk som gjør det mulig å foreta isotopanalyser av gull i for eksempel smykker, uten å skade smykket.

Isotopanalysene avslørte at en stor del av gullet fra de tre byene hadde samme opprinnelse.

Gullsmykkene fra Kolchis (dagens Georgia) ble trolig seilt over Svartehavet, gjennom Bosporosstredet og til slutt gjennom det smale stredet Dardanellene for å nå frem til Troja.

© Shutterstock, HISTORIE

Samhandel anno 2500 f.Kr.

Ernst Pernicka fra Curt-Engelhorn-Centre Archaeometry i Mannheim i Tyskland forklarer.

«De felles elementene i gullet fra Troja, Poliochne og Ur ligner mest på bronsealdergull fra Georgia.»

Noe kunne derfor tyde på at gull utvunnet i Georgia (kalt Kolchis i antikken) var spredt over Lilleasia, Midtøsten og Middelhavet.

«Dette betyr at det for 4500 år siden må ha eksistert handelsruter mellom disse fjerntliggende regionene», legger Pernicka til.