Spink & Son

Gullskatt lå skjult under kjøkkengulvet

En familie gjorde et forbløffende funn under renoveringen av huset sitt. Nå er skatten lagt ut for salg for millioner.

For et halvt år siden kunne HISTORIE fortelle om en dansk familie hvis kjøkkengulv skjulte en gammel runestein. Nå har en engelsk familie gjort et like spektakulært funn under sitt kjøkken.

I Ellerby nær Hull i det vestlige England holdt familien i 2019 på å renovere sitt gamle hus fra 1700-tallet. Da håndverkerne løftet opp gulvbordene, fant de en gullskatt bestående av vel 260 gullmynter fra perioden 1610 til 1727.

Nå har skatten havnet på auksjon, hvor den forventes å bli solgt for over 3,4 millioner norske kroner.

© Spink & Son

Eierne stolte ikke på banken

Skatten har trolig tilhørt Joseph og Sarah Fernley-Maisters som eide huset på 1700-tallet. Det kan være flere forklaringer på hvorfor de valgte å gjemme gullmyntene under kjøkkengulvet.

«Joseph og Sarah stolte tydeligvis ikke på den nylig opprettede Bank of England og (de nye, red.) pengesedlenes verdi, uttaler auksjonarius Gregory Edmund fra Spink & Son som står for salget av skatten.

En annen forklaring kan være at ekteparet fryktet at hjemmet deres nær kysten skulle bli angrepet av Frankrike. I løpet av 1700-tallet utkjempet England og Frankrike ikke mindre enn seks kriger.

Hvorfor det velstående ekteparet Fernley-Maisters aldri gravde opp myntene igjen, forblir et mysterium. Skatten lå tross alt rett under føttene deres.