Canton of Thurgau/Andrii Yalanskyi/Shutterstock
Thurgau bronsealderskatt

Gulrotåker skjulte en 3500 år gammel skatt

En metalldetektorentusiast ble hyret inn for å finne metallskrot som en lokal bonde fryktet ville ødelegge åkrene hans. I stedet pep detektoren hans på en imponerende bronsealderskatt.

I det nordøstlige Sveits, i nærheten av Güttingen, kom en lokal bonde over metallskrot da han pløyde gulrotåkeren sin.

Bonden hadde egentlig ikke lyst til å gjøre jobben selv, så han hyret en lokal metalldetektorentusiast til å finkjemme åkeren etter metall - og fikk seg litt av en overraskelse.

Da Franz Zahn dukket opp med metalldetektoren sin, var noe av det første han fant ikke skrapmetall, men små runde bronseskiver med spisser.

En form som Zahn gjenkjente som halskjeder fra bronsealderen. Han kontaktet umiddelbart det lokale museet, som raskt sendte eksperter for å undersøke funnet.

Tilhørte en rik kvinne

Funnet viste seg snart å være omfattende. Opp av bakken dukket det opp et halskjede bestående av 14 av de runde bronseskivene, ringer, pilspisser, en haitann, en bjørnetann, steinkrystaller og ikke minst over 100 små ravperler.

Det ble ikke funnet noen rester etter eieren, så det er sannsynlig at skatten ble gravd ned for å beskytte den.

Thurgau bronsealderskatt

Arkeologene mener at skattene enten var smykker eller fungerte som beskyttende amuletter.

© Canton of Thurgau

Basert på gjenstandene antar imidlertid lokale arkeologer at eieren var en velstående bronsealderkvinne fra rundt 1500 f.Kr. Ikke langt fra funnstedet har arkeologer tidligere funnet rester av en bosetning fra rundt 1000 f.Kr., men det er uklart om denne bosetningen eksisterte 500 år tidligere.

De flotte gjenstandene kan ha blitt gjemt her av en velstående gjennomreisende.

Ifølge en pressemelding fra det arkeologiske kontoret i kantonen Thurgau skal de mange gjenstandene nå konserveres før de skal stilles ut på det lokale arkeologiske museet i Frauenfeld i løpet av 2024.

VIDEO: Se hvordan konservatoren forsiktig "frigjør" skatten.

Video