Hemmelig mayahule funnet under legendarisk by

Etter å ha kjempet seg gjennom smale ganger har arkeologer funnet et hulesystem fylt med over hundre offergaver fra mayaene.

Arkeologene var målløse da de fant de urørte hulene.

© Gran Acuífero Maya / Karla Ortega

Bare to kilometer fra mayaenes by Chichén Itzá i Mexico har arkeologer funnet et stort hulesystem fylt med urørte gjenstander. Her er blant annet små figurer av en jaguar-gud, og hulene er derfor blitt døpt Balamkú (Jaguargudens hule).

Arkeologer måtte kjempe seg frem

Hulene lå skjult ved ganger som strekker seg flere hundre meter og noen steder bare er 40 cm breie. Etter å ha ålt seg frem i timevis så arkeolog Guillermo de Anda et fantastisk syn – en overflod av offergaver fra de gamle mayaene som hadde ligget helt urørt i mer enn tusen år.

“Jeg ble stum og begynte å gråte. Jeg har tidligere funnet skjeletter i Chichén Itzá, men ingenting kan sammenlignes med følelsen jeg hadde da jeg kom inn i denne hulen”, forteller de Anda.

Utover gudefigurene fant arkeologene i alt 155 ildfat og røkelsesbrennere, hvorav noen stadig var fylt med rester av brent materiale. Mange av fatene forestilte den sentralamerikanske regnguden Tlaloc – dette tyder på at mayaene brukte offergavene til å be gudene om regn. Tlaloc ble også dyrket av blant andre aztekerne.

Eldre mann hadde besøkt hulene som ungdommer

Hulene ble bare funnet fordi arkeologene fikk hjelp av en eldre lokal mann som hadde besøkt dem som ung. Han kunne fortelle at de opprinnelig ble oppdaget av arkeologen Victor Segovia Pinto i 1966. Men stikk imot tidens arkeologiske praksis beordret han hulen forseglet uten at en eneste gjenstand ble fjernet.

Hvorfor Pinto tok dette valget vites ikke, men det betydde at hulen ble glemt og sto helt urørt frem til nå.

Spanske kolonister døpte det store tempelet i Chichén Itzá for El Castillilo (Slottet).

© Shutterstock