Historiens eldste gullsmykke funnet i bulgarsk ruinby

I ruinene av et lite hus i Bulgaria har arkeologer gjort en oppdagelse som gjør at historiebøkene må skrives om.

Gullperle

Historiens eldste gullperle

Liten perle – stor verdi

Arkeologer har nettopp gjort et funn som viser at mennesker pyntet seg med gull og stas tidligere enn forskerne hittil har trodd.

I ruinene av en forhistorisk bebyggelse sør i Bulgaria har arkeologer gravd ut en liten gull-perle på bare 0,15 gram og 4 mm i diameter.

Perlen er datert til 4600 f.Kr. – og er dermed 200 år eldre enn det hittil eldste gullsmykket som i 1972 også ble funnet i Bulgaria.

Innvandrere bygde by

“Det er en virkelig viktig oppdagelse. Det er et lite stykke gull, men det er stort nok til å finne seg en plass i historien”, sier professor Yavor Boyadzhiev fra det bulgarske vitenskapsakademiet.

Boyadzhiev er overbevist om at gullperlen ikke er importert, men laget lokalt i Bulgaria. Ifølge professoren lå en av Europas første byer der hvor perlen ble funnet. Her oppsto det et avansert bysamfunn for 8-9000 år siden.

Innbyggerne var “innvandrere” fra dagens Tyrkia, noe som brakte kunnskap om blant annet jordbruk og metallarbeid med seg til Europa.

Befolkningen tilba fugler

Nær gullperlens funnsted har forskerne også funnet rundt 150 keramikkfigurer av fugler. Det indikerer at byens innbyggere har tilbedt dyrene som guder.

Forskerne anslår at den gamle byen ble jevnet med jorden av fiendtlige stammer fra nord, som invaderte området rundt 4100 f.Kr.

I noen av byens ruiner har arkeologene gravd ut skjeletter med hoggmerker fra økser – som tyder på at innbyggerne er ofre for en massakre.