Noonans

Hobbyarkeolog finner diamantring fra middelalderen

Alle hobbyarkeologer drømmer om at metalldetektorens pip en dag avslører gull og edelstener – for en heldiggris gikk drømmen i oppfyllelse.

Som så mange ganger før var 69 år gamle David Board ute og undersøkte et jorde i Dorset i England med metalldetektoren sin.

Board hadde fått tillatelse av eieren til å gå der, men hadde så langt ikke støtt på noe. Men kort tid før han skulle hjem, kom det et pip. Bare 12 cm under overflaten støtte han på noe metallisk, som han gravde løs og tok med seg hjem for å undersøke nærmere.

«Først da jeg kom hjem og fikk vasket klumpen ren, gikk det opp for meg at funnet var langt bedre enn jeg hadde trodd», forklarer hobbyarkeologen.

Og det må sies å være litt av en underdrivelse, for Board hadde funnet en gullring med en diamant i. Ringen har nå innbrakt ham 569 000 NOK, som han må dele med grunneieren.

Ringen har en inskripsjon på fransk: Ieo vos tien foi tenes le moy – jeg holder din tro, hold min.

© Noonans

Giftering i perfekt stand

Først hadde Board overlevert ringen til British Museum, som kunne bekrefte at den var ekte og fra middelalderen. Ringen har trolig vært en giftering.

Den ble deretter lagt ut for salg på auksjon. Ifølge britisk lov tilhører alle vesentlige funn staten mot passende kompensasjon. Ikke fullt så historisk viktige funn må selges på auksjon.

«Denne ringen er i nesten perfekt stand. Den består av to vakkert viklede tråder som symboliserer parets forening», forklarer Nigel Mills, som jobber for auksjonshuset Noonans, som solgte ringen.