Amelia Earhart i cockpiten i sitt Lockhead Electra 10E-fly, som hun prøvde å fly jorden rundt med.

© Creative Commons/Wikimedia

Hunder skal finne liket av verdensberømt pilot på tropeøy

Etter 80 år har forskere fortsatt ikke gitt opp håpet om å spore opp den forsvunne piloten Amelia Earhart. Nå skal kriminaltekniske hunder prøve å finne knoklene hennes på en stillehavsøy.

7. juli 2017 av Karine Kirkebæk

For 80 år siden – 2. juli 1937 – lettet Amelia Earhart sammen med sin navigatør Fred Noonan fra byen Lae på Papua Ny Guinea.

De to hadde bare siste etappe igjen av en berømt jordomreise i fly. Earhart og Noonan skulle lande på Howland-øya, men dukket aldri opp.

En av teoriene om den berømte kvinnens forsvinning går ut på at hun nødlandet på den vesle stillehavsøya Nikumaroro rundt 650 kilometer sør for Howland-øya.

Amelia Earhart var på vei mot Howland-øya da hun forsvant.

© Google Maps

Ekstremt effektive hunder

En gruppe forskere fra The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR, red.) har tidligere stått bak tolv ulike oppdrag for å finne restene av Amelia Earhart.

Nå sender de fire hunder av rasen border collier til Nikumaroro. Hundene kommer fra et institutt for kriminaltekniske hunder, og kan lukte seg frem til menneskerester opptil 2,7 meter under jorden.

Hvis hundene finner knokler, skal de sendes til USA, der DNA-forskere vil sammenligne dem med DNA fra Amelia Earharts levende slektninger. 

Store forventninger

Forskerne har store forventninger til letingen på Nikumaroro. For det første fordi hundene er bedre til å finne ting under jorden enn andre radarer. For det andre fordi TIGHAR i 2012 fant en liten krukke på øya med krem mot fregner, som Earhart brukte.

For det tredje har TIGHAR tidligere i år ment å ha identifisert en overarmsknokkel fra Earhart. Knokkelen ble funnet på Nikumaroro i 1940, men først undersøkt nærmere i år. 

Kanskje du er interessert i