Gary Todd
Greske statuer

Hvorfor mangler mange antikke statuer nesen?

På museer verden over kan besøkende se statuer fra oldtiden som ofte har en spesiell ting til felles: en helt eller delvis manglende nese. Skaden skyldes imidlertid bare sjelden vandalisme.

De fleste besøkende på arkeologiske museer har nok lagt merke til at mange statuer fra oldtiden har skadde neser – hvis det i det hele tatt er noen nese igjen.

Noen få av statuene har blitt utsatt for hærverk og har med vilje fått nesen brukket. Det gjelder for eksempel en nesten 2000 år gammel marmorstatue av den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite, som ble funnet i Athen.

Ifølge eksperter har vandalene trolig vært kristne fordi statuen også hadde fått et kors risset inn i pannen.

Greske statuer

Mange antikke statuer har mistet enten hele nesen eller deler av den etter årtuseners kamp mot naturens krefter.

© Gary Todd

Armer og nese ryker med først

Men i de aller fleste tilfeller skyldes de manglende nesene normal slitasje. Når en statue har ligget i jorden eller stått utendørs i flere tusen år – der den har vært utsatt for vær og vind – vil de delene som stikker ut fra kroppen, være de mest slitte og porøse.

Dette gjelder blant annet armer, hode og nese. Disse kroppsdelene vil derfor brekkes av først når en gammel og skjør statue blir utsatt for tilfeldige støt eller slag.

Motsatt vil ikke de kroppsdelene som sitter bedre fast – f.eks. beina – ødelegges like lett. Et eksempel på dette er den berømte Venus fra Milo, som en gang sto i helfigur, men nå mangler begge armene.