ASSAF PERETZ, IAA

I oldtiden fikk de døde med seg opium i graven

Verdens eldste opium er funnet nær Tel Aviv i Israel. Mye tyder på at narkotika og begravelser hørte sammen for over 3000 år siden.

Et gravkompleks i Yahud, som ligger 11 km fra Tel Aviv i Israel, har vakt internasjonal oppsikt. Den 3400 år gamle graven viser seg å inneholde verdens hittil eldste funn av opium.

Graven ble funnet allerede i 2012, og den gang mente arkeologene at noen av gravgavene kunne ha inneholdt opium. Ved siden av den avdøde lå det flere krukker som hadde form etter frøkapslene på opiumvalmuen. Nå har nærmere undersøkelser bekreftet teorien.

Arkeologene antar at gravens opium ble dyrket i oldtiden i et område som nå er en del av Tyrkia. Krukkene i graven ble derimot laget på Kypros. Opium var en internasjonal handelsvare.

I graven lå det krukker som var formet som opiumvalmuens frøkapsler snudd på hodet.

© ASSAF PERETZ, IAA, Shutterstock

De sørgende røykte seg steine

Arkeologene fra de israelske antikvitetsmyndighetene har to teorier om hvorfor den døde fikk med seg opium i graven. Enten skulle deltakerne i begravelsesseremonien røyke opium i et forsøk på å løfte den dødes ånd og sammen oppnå en ekstatisk tilstand.

«Alternativt er det mulig at opiumet, som var plassert ved siden av liket, var ment for den avdødes ånd, slik at den kunne reise seg fra graven og forberede seg til å møte sine slektninger i etterlivet», uttaler dr. Ron Beeri fra de israelske antikvitetsmyndighetene.