Yukon Government

Indianere smurte sekret fra beverens bakpart på piler

En 6000 år gammel pil gir canadiske arkeologer hodebry. Indianerne hadde smurt den inn med et sekret fra beverens bakpart.

I takt med at isen smelter i Canadas Yukon-region, dukker flere og flere oldtidsfunn frem fra breene. I 2018 fant arkeologer en kastepil som for 6000 år siden ble brukt av indianernes forfedre.

Nå har eksperter fra Canadian Conservation Institute i Ottawa undersøkt pilen, og flere steder fant de en klebrig rød-gul substans, som de innledningsvis ikke kunne identifisere.

Til å begynne med trodde de canadiske ekspertene at indianske jegere hadde smurt rød oker på pilen for å dekorere den. Men nærmere analyser avslørte at den klebrige massen var castoreum – et sekret som bevere utskiller fra to små analkjertler.

Pilen ble funnet i det nordvestlige Canada i 2018.

© Google Maps

Bevergjel var et vidundermiddel

Castoreum, eller bevergjel som det ofte kalles på norsk, er gjennom historien blitt ansett for å være litt av et vidundermiddel. Det kunne, etter sigende, kurere alt fra magesmerter til gikt, og hvis noen trengte litt hjelp under elskovsakten, brukte kloke koner også sekretet som en slags Viagra.

Hvorfor pilen ble smurt inn med bevergjel, er fortsatt uvisst. Forskerne mener det kan ha vært for å styrke pilen, som besto av tre rette bjørkegreiner som ble satt sammen. Indianerne hadde smurt bevergjel utover dem.

Forskere utelukker imidlertid ennå ikke at sekretet kan ha hatt en religiøs betydning eller bare blitt brukt som dekorasjon.