Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Denne klumpen med myrsmør på 13,5 kg, samt trebutten den ble funnet i, er datert til mellom 360-200 f.Kr.

© Shutterstock & Museum of Ireland
Kultur - Arkeologi

Irene holdt smøret ferskt i en myr

Nye undersøkelser viser at irene helt tilbake til for 3500 år siden la smør i myra for å konservere det. Skikken fortsatte i flere tusen år.

Smørproduksjon kjennes helt tilbake fra 2500 f.Kr., der sumeriske steintavler forestiller kjerning av smør. Men hvordan smøret ble holdt kaldt har forskerne vært mer i tvil om.

Nå avslører et nytt studium fra University College Dublin og National Museum of Ireland, at bønder allerede for 3500 år siden brukte myra til å sikre at smøret ikke ble harskt.

Myra var perfekt til smør

Med sitt lave oksygeninnhold og høye syrebalanse var den kalde myra perfekt til å holde smøret ferskt. Det ble senket ned i store trebutter som ble dekket med lær.

Her kunne det ifølge irske forskere ligge i flere hundre år før det ble til den harde, uspiselige massen av forsteinet smør som er funnet i den irske myra de siste årene. Forskerne mener imidlertid også at noe av smøret kan ha vært lagt i myra som ofringer eller for å gjemme det.

Klumpene veier opptil 60 kg

I alt 32 forsteinede smørklumper, hvorav de tyngste veier opptil 60 kg, har forskerne datert med karbon-14 metoden. Den eldste stammet fra 1745-1635 f.Kr., men undersøkelsene viste også at irene i middelalderen fortsatt la smør i myra.

Forskerne har også undersøkt smørets kjemiske sammensetning for å sikre seg at det var snakk om smør og ikke dyrefett. Dette var mulig å bekrefte i 29 av de 32 smørklumpene.

Les også:

Middelalderen

Middelalderens uheldigste tronarvinger

15 minutter
Nazisme

Slik tok nazistene makten i Tyskland

5 minutter
Handel

Woolworths vei fra fattig bondegutt til milliardær

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul