Shutterstock

Irsk konge var like innavlet som Egypts faraoer

Ekteskap mellom nære familiemedlemmer er tabu i de fleste kulturer i verden. Men i oldtidens Irland forholdt det seg annerledes.

Arkeologer og genetikere fra Trinity College i Dublin har etter nye undersøkelser påvist at Irland ble styrt av en inngiftet overklasse i steinalderen.

De har kommet frem til konklusjonen etter å ha analysert knokkelrester fra en mannsperson som er begravet i det 200.000 tonn tunge fortidsmonumentet Newgrange. Gravmonumentet ble oppført for mer enn 5000 år siden.

Resultatet av den genetiske analysen kom overraskende på forskerne. “Jeg har aldri sett noe lignende”, innrømmer dr. Lara Cassidy, som har utarbeidet den nye rapporten.

“Vi arver alle to genomer – ett fra mor og ett fra far. Dette individets genomer er imidlertid ekstremt like, hvilket er et klart tegn på at det har foregått innavl”, forklarer Lara Cassidy.

I graven har forskerne funnet levningene av en mann som tilsynelatende er sønn av et søskenpar.

Shutterstock

Forskerne tror at den begravde mannen i Newgrange er barn av et bror-søster-ekteskap. Historisk sett har denne typen giftermål bare forekommet i eliten – f.eks. i herskerslektene i oldtidens Egypt.

Analyser av knokkelrester fra andre fornemme steinaldergraver i Irland viser også at det trolig er snakk om en fyrsteslekt som kun tillot sine medlemmer å gifte seg med hverandre.

Interessant nok passer forskernes studie sammen med en gammel irsk fortelling som ble nedskrevet på 1000-tallet:

I den berettes det om en gammel irsk konge som ved å gå til sengs med sin søster sikret at solen sto opp hver morgen.