I Ötzis magesekk lå rester av forhistorisk tyrolerskinke. 

© Shutterstock, Thilo Parg

Ismannen Ötzis siste måltid var lufttørket kjøtt

Historiens mest gjennomanalyserte mumie skaper igjen overskrifter, for nå har forskere gransket Ötzis magesekk og funnet frem til hans siste måltid.

10. mai 2017 av Jannik Petersen

I 2011 kom en forskergruppe frem til at ismannen Ötzi, som døde på grensen mellom Østerrike og Italia for rundt 5250 år siden, hadde spist geitekjøtt en halvtime før sin død.

Nå har andre forskere undersøkt geitekjøttet igjen for å finne ut hvordan det var tilberedt. 

Ingen tegn på steking og koking  

«Vi har analysert kjøttets nanostruktur, og det ser ut som om han spiste svært fett, tørket kjøtt – en slags spekeskinke», uttaler Albert Zink, som er leder av instituttet for mumier og ismannen i Bolzano, Italia. 

Han forklarer i en pressemelding at forskerne kunne se at kjøttets fibre ikke hadde samme skader som steking og koking forårsaker. 

Unngikk råttent kjøtt

Det tyder på at kjøttet enten var rått eller lufttørket. 

Ettersom Ötzi ikke hadde noen jaktbue med på vandringen, kan han ikke ha nedlagt dyret underveis, men har sannsynligvis hatt med kjøttet hjem­me­fra. 

Rått kjøtt ville raskt ha råtnet, så for­sker­ne antar at geitekjøttet var lufttørket.

Tidligere DNA-analyser av kjøttet viste at geita var en ibex – en viltlevende alpesteinbukk. 

Lynkurs i Ötzi-forskning

  • Arv: Minst 19 nålevende tyrolere er i familie med Ötzi.
  • Tatoveringer: Skanning har avslørt at Ötzi hadde 61 tatoveringer.
  • Pels: Ötzi gikk i lange geiteskinnsbukser. 

Kanskje du er interessert i