Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jegerfolk dyrket bananer i terrasser

Arkeologer har funnet spor etter banandyrking på en australsk øy. Funnet snur opp ned på forskernes syn på kontinentets opprinnelige befolkning.

Shutterstock

Ny forskning i regi av Australian National University avslører at den opprinnelige befolkningen i Australia ikke utelukkende levde som jeger-samlere, slik vitenskapen har trodd til nå.

En arkeologisk undersøkelse på den nord-australske øya Mabuyag har vist at innbyggerne på øya dyrket bananer for ca. 2000 år siden.

Forskerne fant spor etter menneskeskapte terrasser på øyas skråninger. Spørsmålet var hva terrassene hadde vært brukt til.

En rekke jordprøver viste klare tegn på “en intensiv kultivering av bananer i form av avleiringer av stivelsesgranulater, bananplante-mikrofossiler og trekull”, konkluderer forskerne i studien.

Australske arkeologer bak viktig oppdagelse

Vitenskapen har i årevis arbeidet ut fra en tese om at den opprinnelige befolkningen i Australia utelukkende levde som jeger-samlere. Funnet av et eldgammelt jordbruk endrer den forståelsen.

Bananer ble supplert med sjøkyr

En karbon 14-prøve av trekullet gir en omtrentlig tid for dyrkingen: Den fant sted for mellom 2145 og 1930 år siden.

Dateringen rokker ved den gjengse oppfatning at de opprinnelige innbyggerne i oldtidens Australia kun levde av mat de jaktet på eller sanket.

Andre studier de senere årene har vist at de innfødte australierne fikk rikelig med proteiner fra fisk, sjøkyr og skilpadder.

Lederen av den nye studien, arkeolog Robert Williams, konkluderer med at kosten hos oldtidens australiere var av “særdeles høy kvalitet.

En betraktning som strider mot forskernes tidligere oppfatning av at innbyggerne hadde en ensidig kost.

Les også:

Arkeologi

Berømt myrmann avslører sine hemmeligheter

21 minutter
Arkeologi

Fugletitter fant rekordstor gullskatt

3 minutter
Arkeologi

SJOKK: Irsk konge hadde sex med sin søster

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul