Archives of Faculty of Archaeology, Warsaw University

Jente begravd med fugl i munnen

I over 50 år hadde polske forskere ingen anelse om hvem den mystiske fuglejenta fra Tunel Wielki-hulen var. Nå peker de mot Norden.

I 1971 fant arkeologer skjelettet av en tolv år gammel jente dypt inne i Tunel Wielki-hulen i Polen. Noen hadde lagt hodet av en død fugl i munnen på jenta. Hvor hun kom fra og hvorfor hun hadde en fugl i munnen, forble et mysterium i 50 år. Nå har forskerne endelig en teori.

Dr. Małgorzata Kot fra universitetet i Warszawa studerte kroppen med sitt team av eksperter:
“Dette var ikke typisk arkeologarbeid. Vi måtte bruke et bredt spekter av forskningsmetoder for å trekke en konklusjon.”

DNA-prøver avslørte at jenta ikke var polsk, men sannsynligvis finsk, og at hun døde mellom 1650 og 1750. Dateringen passer med en periode da det faktisk fantes finske soldater (og deres medbrakte familier) i Polen – bl.a. på Ojców slott ikke langt fra hulen der jenta lå.

En del av svenskekongens hær som dro på felttog til Polen på 1600-tallet, var finske soldater.

© Franciszek Kondratowicz

Hedensk begravelse i en kristen tid

“Vår finske kollega, dr. Frog, pekte på at fugler symboliserte sjelens reise etter døden”, forklarer dr. Kot. Selv om Finland var overveiende kristent på 1600-tallet, forble noen hedninger, og det kan forklare det bisarre begravelsesritualet. Helt frem til 1900-tallet fantes det således områder i det finske Karelen hvor hedenske begravelsesritualer overlevde.

Studiet av jentas jordiske levninger er ennå ikke fullført. Bl.a. håper forskerne å finne flere opplysninger om hennes liv. Knoklene har således avslørt at hun hadde sultet.