Inner Mongolia Autonomous Region Institute of Cultural Relics and Archaeology

Keiserpalass funnet nær eldgammel helligdom

På 1980-tallet fant kineserne restene av et kultsted som er mer enn 1500 år gammelt. Nå er utgravingen i gang.

Arkeologer er i full gang med å grave ut en mer enn 1500 år gammel helligdom i landets nordligste provins nær grensen til Mongolia.

Området var ifølge forskerne et hellig sted i perioden 430-490 e.Kr., da “det nordlige Wei-dynastiet” (386-534 e.Kr.) regjerte over Nord-Kina.

“Det er første gang vi her i Kina har gravd ut et keiserlig kultsted tilhørende det nordlige Wei-dynastiet. Vi har også funnet restene av et keiserpalass som keiseren kunne bo i når han dro fra hovedstaden for å besøke stedet. Palasset har ligget i helligdommens nordvestlige hjørne”, uttaler Zhang Wenping, leder av det regionale instituttet for kulturelle funn og arkeologi, til den engelskspråklige kinesiske avisa Global Times.

Arkeologer er i ferd med å grave ut den gamle keiserlige helligdommen i Kina.

© Inner Mongolia Autonomous Region Institute of Cultural Relics and Archaeology

Kjent keiser besøkte helligdommen

I alt har helligdommen dekket et areal på ca. 10.000 m2, vurderer Zhang.

Så langt har arkeologene gravd ut et område på ca. 1300 m2, men de har allerede et godt bilde av hvordan helligdommen må ha sett ut.

“Neste skritt er å finne ut hvordan spesifikke deler av stedet helt konkret har vært innrettet”, forklarer Zhang Wenping.

Historiske dokumenter viser at keiser Xiaowen besøkte stedet i forbindelse med en religiøs seremoni i 494 e.Kr., der han tilba den guddommelige himmel.

Arkeologene har lokalisert bygningen som keiseren antas å ha benyttet.

Funn av potteskår på stedet vitner om at de sannsynligvis var en del av ofringene.