Kinas første keiser drømte om evig liv

Over 2000 år gamle strimler av tre og bambus med kinesisk tekst avslører at Kinas første keiser var på jakt etter ”livets eliksir”.

Qin Shi Huang er i dag kjent som Kinas første keiser. På hans tid ble mange beskjeder skrevet på strimler av tre eller bambus.

© Havard University Press

I 2002 ble det funnet over 36 000 små avlange strimler av tre og bambus med kinesisk skrift på bunnen av en brønn i den sørkinesiske provinsen Hunan.

Strimlene viste seg å stamme fra perioden 222-208 f.Kr. og inneholdt blant annet svar på keiserlige forespørsler fra kinesiske embetsmenn rundt om i det daværende Kina.

Keiser lette etter livets eliksir

Nå er tegnene på en del av strimlene tydet, og foruten å handle om politikk, militærstrategier og medisin, avslører de at keiser Qin Shi Huang lette med lys og lykte etter "livets eliksir", som skulle gjøre ham udødelig.

Det skriver det kinesiske nyhetsmediet Xinhua.com

Én av strimlene er fra en embetsmann som forteller at ingen i hans landsby ennå har funnet livets eliksir, men at letingen vil fortsette.

Og på en annen strimmel forteller en embetsmann fra byen Langya, som ligger i dagens Kinas østlige Shandong-provins, om en helt spesiell urt som kommer fra et ”lovende, lokalt fjell”.

Ifølge arkeologene bak prosjektet viser embetsmennenes besvarelser at keiserriket allerede i dets tidligste tid hadde en sentralmakt som klarte å nå helt ut til rikets grenseregioner og fjerntliggende landsbyer.

LES MER: 6 grunner til at Kina ble en stormakt

Mausoleum står ennå

Som kjent fikk Qin Shi Huang aldri fatt i livets eliksir, men litt udødelig ble han likevel. Over mausoleet hans ble det nemlig satt opp over 7000 terrakotta-soldater, som står ennå.