Shutterstock
Panda på bakgrunn av bambus

Kinesisk keiser ble gravlagt med panda

Et godt bevart pandaskjelett er funnet i gravkomplekset til den kinesiske keiser Wen. Pandaen var ett av mange dyr som skulle bli med keiseren i livet etter døden.

Under utgravningen av en grav tilhørende den kinesiske keiser Wen gjorde forskerne et uvanlig funn.

Dypt inne i graven fant de et komplett og svært godt bevart skjelett av Kinas populære nasjonaldyr, kjempepandaen, ifølge Kinas arkeologiske nettverk.

Keiser Wen levde fra 202 f.Kr. til 157 f.Kr., og også da hadde pandaen stor symbolsk betydning for kineserne. Allerede under Xizhou-dynastiet, som regjerte mer enn 500 år før Wen, ble den bambustyggende bjørnen ansett som et symbol på styrke på linje med tigeren.

Keiser Wen ble også betraktet som en handlekraftig keiser.

Han huskes spesielt for sine reformer som kom hele folket til gode. Wen lettet for eksempel skattene, mildnet straffene og innførte en form for sosial velferd, som blant annet innebar donasjoner av vin, kjøtt og korn til rikets gamle.

Reformene førte til stabilitet, og Wens regjeringstid var preget av fred og velstand.

Keiseren selv levde etter sigende beskjedent og tok avstand fra forgjengernes pomp og prakt.

Han avsto for eksempel fra å bygge et like dyrt og prangende gravanlegg som flere av de tidligere keiserne. I stedet lot han sitt siste hvilested hugge inn i et fjell i nærheten av Xi'an, Kinas daværende hovedstad.

Ville dyr fulgte keiseren i livet etter døden

Wens personlige beskjedenhet hindret imidlertid ikke hans etterlatte i å fylle graven hans med kostbart gravgods til bruk i livet etter døden.

Ryggknokler fra panda i grått

Knoklene i Wens grav utgjør det eneste komplette pandaskjelettet som er funnet i en keisergrav.

© Chinese Institute of Archaeology

Keiserens utstyr inkluderte mer enn 1000 keramiske figurer og pyntegjenstander av bronse til hester og stridsvogner.

I tillegg fulgte en stor dyrehage med keiseren i døden. I tillegg til pandaskjelettet fant arkeologene blant annet tigre, jakokser og tapirer.

Forskerne planlegger å analysere dyrets knokler. De håper blant annet å finne ut hvor pandaen levde og hva den spiste.

Pandabestanden har krympet betraktelig siden Wens tid, og forskerne håper at den nye kunnskapen kan bidra til å kartlegge den sårbare artens skjebne.