Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kiste fra bronsealderen funnet i golfbanes vanngrav

Engelsk golfklubb hadde en 4000 år gammel overraskelse liggende i vanngraven.

Charlotte Graham

Tilbake i 2018 gikk arbeidere i gang med å tømme en vanngrav på Tetney-golfbanen i Yorkshire i det nordlige England. De forventet å finne massevis av gamle golfballer og kanskje en golfkølle eller to slengt i graven av en frustrert golfspiller.

I stedet støtte de på en 4000 år gammel grav fra bronsealderen – og tilkalte arkeologer. Perfekt bevart i vanngravens mudder lå en diger eiketreskiste. Inne i kisten kunne man ane knokler. Nå er eksperter omsider blitt ferdige med å undersøke funnet nærmere.

Knoklene viste seg å tilhøre en mann som var død i en alder av 30-40 år. I bronsealderen ville han med sine 175 cm ha vært en høy mann.

Mannen tilhørte eliten

Hans etterlatte gjorde mye ut av begravelsen hans, bl.a. hvilte han mykt.

“Einergreiner ble lagt under liket i kisten, og så ble det reist en gravhaug over graven. En så luksuriøs begravelse fikk kun personer med høy status i bronsealderen”, forklarer utgravningsleder Ian Panter fra York Archaeological Trust.

Den 2,4 meter lange eiketreskisten ble fremstilt ved å kløyve en tykk trestamme og hule den ut – et tidkrevende arbeid med datidens redskaper.

VIDEO: Få historien om den sjeldne øksa i kisten

I kisten lå det også en sjelden steinøks som var i så god stand at den kunne ha vært laget i dag. Den spinkle øksa var et statussymbol i bronsealderen, og arkeologene kjenner kun til tolv lignende funn.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul