University of Tübingen & University of Freiburg

Klimaforandringer avslører 3400 år gammel by

Tørke kan være arkeologenes beste venn. På bunnen av den uttørkede elven Tigris i Irak skjulte det seg en storby oppført av oldtidens glemte stormakt.

Den mektige elven Tigris i Irak tørket ut i 2018. På bunnen av elveleiet dukket det opp en oldtidsby, men arkeologene rakk knapt å grave ut noe før vannmassene dekket den igjen.

Da tørke i år igjen fikk elven til å krympe til nesten ingenting, sto arkeologer fra Kurdistans arkeologiske myndigheter klare. Med hjelp av de tyske universitetene i Freiburg og Tübingen startet arbeidet umiddelbart.

Sammen har de kunnet fastslå at det er snakk om en 3400 år gammel by fra det såkalte Mittaniriket (1500 f.Kr. til 1350 f.Kr.), som strakte seg over det sørlige Tyrkia, store deler av Syria og det nordlige Irak. Byen hadde bl.a. et palass, sju meter høye bymurer og en enorm lagerbygning.

I tillegg ble det funnet flere leirtavler med inskripsjoner som forhåpentlig kan avsløre mer om den begravde byen.

Murer og leirtavler er utrolig godt bevart

© University of Tübingen & University of Freiburg

Slam beskyttet

Oldtidsbyen har i mer enn tre tusen år nytt godt av å ligge beskyttet under et tykt lag slam.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Leirtavler i verdensklasse

Brevpapir fantes ikke i Mittaniriket. I stedet skrev innbyggerne på leirtavler. Arkeologene har funnet adskillige godt bevarte leirtavler – mange av dem ligger fortsatt i konvolutten av lær som beskyttet brevene under transport.

© University of Tübingen & University of Freiburg

Funnene sikres for fremtiden

Vannstanden i Tigris og Mosuldemningens innsjø har steget igjen. Arkeologene rakk å beskytte oldtidsbyen under presenning før de forlot stedet.

Kemune var en storby

Oldtidsbyen ligger i Kemune – en kurdisk by ved innsjøen som oppsto etter oppføringen av Mosuldemningen i 1984. Innsjøen demmer opp elven Tigris for å produsere strøm.

Dr. Hasan Qasim fra de kurdiske arkeologiske myndighetene forklarer om det spektakulære funnet:

«Utgravningen avslører at byen har vært et viktig sentrum i Mittaniriket.»

Før vannet vendte tilbake igjen, klarte arkeologene å beskytte de gamle ruinene med presenninger, slik at de kan fortsette utgravningen neste gang Tigriselven tillater det.