Emil Aljam, Antiquities Authority
Herodes, Jerusalem, akvædukt

Kong Herodes' akvedukt funnet i Jerusalem

Under utbyggingen av en bosetning på Vestbredden kom arbeiderne over en 2000 år gammel akvedukt. Ifølge arkeologer var anlegget et av de mest avanserte vannledningsprosjektene i den antikke verden.

Et alvorlig problem rammet den hellige byen Jerusalem i det første århundret e.Kr.

Utvidelsen av tempelet og andre store prosjekter som Judeas byggeglade kong Herodes hadde satt i gang, tiltrakk seg så mange pilegrimer at byens kilder og sisterner ikke kunne levere nok vann til de mange tørste reisende.

Men Herodes fant en løsning. Ved å bygge en teknisk avansert akvedukt ble det mulig å føre vann til byen fra Betlehem, ti kilometer unna. Det viser en oppdagelse israelske arkeologer har gjort.

Konstruksjonen er en av de største og mest komplekse vannledningene i landet og muligens i hele den antikke verden, ifølge arkeologer fra The Israeli Antiquities Authority, organisasjonen som er ansvarlig for å bevare landets fortidsminner.

Myndighetens arkeologer ble tilkalt da bygningsarbeidere oppdaget akvedukten under utgraving til en skole i bosetningen Givat HaMatos på Vestbredden.

Akvedukt er en teknisk bedrift

Utgravningene avslører detaljer i konstruksjonen, for eksempel hvordan ingeniørene utnyttet de naturlige høydeforskjellene i landskapet.

Et sinnrikt system av reservoarer og mekanismer som utnyttet hydrauliske prinsipper for å pumpe vann gjennom akvedukten.

Herodes, Jerusalem, akvædukt

Foreløpige undersøkelser viser at akvedukten er bygget i tre forskjellige faser. Den siste fasen ble fullført etter 70 e.Kr.

© Emil Aljam, Antiquities Authority

Akvedukten var ikke bare verdsatt av innbyggerne, men også av den romerske okkupasjonsmakten.

"Selv da romerne etablerte den hedenske byen Aelia Capitolina (den romerske kolonien som ble etablert i Jerusalem i 129-130 e.Kr.), fortsatte den romerske tiende legionen å bruke og vedlikeholde den sofistikerte akvedukten", forteller utgravningslederne Ofer Sion og Ruth Cohen.

Arkeologene er nå i gang med å analysere en rekke mynter som er funnet i akvedukten, der de trolig har vært plassert som amuletter.

I tillegg har arkeologene funnet 25 mynter som ble plassert i nøyaktige intervaller i fundamentet til akvedukten, sannsynligvis for å velsigne byggingen.

Forskerne håper at myntene vil gjøre det mulig å datere konstruksjonen og dens ulike faser med større presisjon, skriver The Israeli Antiquities Authority i en meddelelse.