Kongepalass fra eldgammel sivilisasjon funnet i ørkenen

En engelsk arkeolog ble fortalt at det var bortkastet tid å foreta flere utgravninger i den gamle oldtidsbyen Girsu, som var blitt tømt av gravrøvere. Men han gjorde alle tvilerne til skamme.

Sumerisk palass Girsu

Arkeologer verden over trodde ikke at det var flere viktige funn å gjøre i Girsu – de tok heldigvis feil.

© Girsu Project

Ingen trodde på dr. Sebastien Rey da han fortalte internasjonale konferanser for arkeologer om planene sine for å grave ut den 4500 år gamle sumeriske byen Girsu.

«Du kaster bort tiden – og du kaster bort British Museums og den britiske regjeringens penger», ble arkeologen fortalt. For Girsu, som opprinnelig ble oppdaget for 140 år siden, har siden da vært utsatt for konstante gravrøverier. Likevel mente Rey at det var viktige funn å gjøre i byen. Det må man si at han fikk rett i.

Girsu leirtavle

Eksperter i kileskrift fra blant annet British Museum skal nå i gang med å oversette de mange leirtavlene som er funnet i byen.

© Girsu Project

Funn kaster nytt lys over viktig sivilisasjon

Så langt har Rey og teamet hans funnet et 4500 år gammelt sumerisk kongepalass i byen, et tempel for guden Ningirsu, og kanskje viktigst av alt – mer enn 200 leirtavler med kileskrift. Funn som kan bringe viktig ny kunnskap om sumererne, som nettopp var de som fant opp skriftspråket mellom 3500 og 2000 f.Kr.

I samarbeid med lokale irakere er British Museum ansvarlig for utgravningen, som museets direktør, Hartwig Fisher, beskriver som «en av de mest fascinerende utgravningene» han har besøkt.

«Selv om vår kunnskap om sumererne fortsatt er begrenset i dag, så har arbeidet i Girsu og oppdagelsen av palasset og tempelet en enorm potensiell betydning for vår forståelse av denne viktige sivilisasjonen», legger museumsdirektøren til.