Disse gravmonumentene befinner seg imidlertid om lag ti meter under moderne bebyggelse.
Et team italienske og japanske forskere fra Det nasjonale instituttet for atomfysikk i Italia har funnet ut hvordan disse underjordiske kamrene kan kartlegges uten dyre utgravinger.
Partikler i hulrom
I en forskningsartikkel i tidsskriftet Scientific Reports forklarer de hvordan de har brukt såkalt myontomografi, basert på myonpartikler, til å identifisere et tidligere ukjent underjordisk gravkammer.
Myoner er subatomære elementærpartikler og derfor udelelige, akkurat som elektroner, og de har også en negativ ladning. De er imidlertid om lag 200 ganger så tunge, og de dannes når kosmisk stråling treffer jordens atmosfære.
Fysikere kan bruke myoner til å bestemme egenskaper i materialer siden de kan bevege seg gjennom materialer der de mister energi eller endrer kurs.
En tomograf kan danne bilder av gjenstanders indre og er kjent fra CT-skannere. En myontomograf fanger opp myoner som har trengt gjennom materiale – litt som røntgenstråling.
Det var nettopp det de italienske og japanske forskerne brukte til å finne det skjulte gravkammeret.
De observerte myonene som hadde trengt gjennom vegger og stein, og som hadde spredt seg i hulrommet bak.
3D-bilder av partikkelbaner
Forskerne brukte en såkalt atomemulsjonsteknologi, der ekstremt følsom fotografisk film ble brukt til å fange inn og visualisere myonenes baner.
Deretter brukte de en partikkeldetektor til å måle retningen og mengden av myonene. Det la grunnlaget for en 3D-modell for myonbanene i hulrommet.
De detektorene som registrerer partiklene, må imidlertid plasseres under det som skal måles, siden myoner kommer fra atmosfæren.
Forskerne plasserte utstyret ti meter under området der de mente det kunne være et gravkammer.
Underjordiske strukturer fra tidlig gruvedrift, vanntanker og bomberom fra annen verdenskrig har imidlertid skapt dype sjakter under Napoli.
Derfor fant forskerne et sted 18 meter under bakken i en kjeller fra 1800-tallet. Her registrerte de myonene i 28 dager og fanget om lag ti millioner partikler.
Deretter foretok de 3D-skanninger av tidligere kjente strukturer som de sammenlignet med myonstrømmen.
Kammeret måler omkring 2 ganger 3,5 meter, og det har trolig tilhørt en rik person mellom 6. til 3. århundre f.Kr. Teknologien kan imidlertid ikke se knokler og potteskår.