Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ring vikingeskat metaldetektor

Kunne ha tjent millioner – blir sendt i fengsel i stedet

To briter fant uvurderlig vikingskatt og solgte den i all hemmelighet. Hadde de meldt fra om funnet, ville de blitt millionærer.

West Mercia Police/Britisk Museum

Nesten fem mill. kr. hver kunne to britiske metalldetektor-entusiaster ha fått, minst!, hvis de hadde meldt fra om funnet av en enestående vikingskatt.

“Men dere ville ha mer”, sa dommeren før han for få dager siden dømte George Powell til 10 års fengsel og makkeren Layton Davies til 8,5 års fengsel for tyveri.

De to mennene fant skatten, som omfattet ca. 300 mynter, smykker og en sølvbarre, i Herefordshire i 2015.

De hadde ikke tillatelse fra grunneieren og bestemte seg for å selge sitt livs funn på det svarte markedet.

Se bildene av de gjenfunne delene av skatten

Ifølge ekspertene stammer skatten fra slutten av 800-tallet, da en svær hær av vikinger fra primært Danmark men også Norge og Sverige herjet England. Myntene og smykkene er sannsynligvis blitt plyndret fra forskjellige steder av en av vikingene. I 878 ble vikinghæren imidlertid presset tilbake av kong Alfred den store. Teorien er at skatten i den forbindelse ble gravd ned av de utsatte vikingene.

Politiet fikk nyss om funn

Rykter fikk politiet til å gå inn i saken, og det lyktes dem å finne en del av smykkene samt 31 mynter hos to antikvitetshandlere.

Da de dømtes telefoner ble undersøkt, klarte politiet å gjenskape slettede bilder av den oppgravde skatten. De viste at det opprinnelig var 300 mynter, hvorav flesteparten altså er søkk borte.

Ifølge eksperter er skatten angelsaksisk og ble sannsynligvis gravd ned av en viking da vikingene i 878 ble presset tilbake av britene.

Mynt vurdert til 500.000 kr

To av de gjenfunne myntene som har blitt vurdert til ca. 500.000 kr er enestående fordi de viser at kong Alfred den store av Wessex og kong Ceolwulf 2. av Mercia var allierte.

Ifølge Gareth Williams fra Britisk Museum er tyveriet av skatten helt uforståelig:

“Det tåpelige er at vårt system for skattefunn er det mest sjenerøse i verden. Disse mennene ville ha vært rike nå hvis de hadde fulgt reglene. Men i stedet ødela de en viktig del av vår historie”.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul